2016-06-08 10:45:11• hírek • Szatmár.ro

Rangos elismerés Pataki Enikőnek

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónőjét és magyartanárát Bonis Bona díjjal tüntették ki.

Nemrég Budapesten járt Pataki Enikő, hogy egy nagyszabású gálán átvegye a tehetséggondozói munkájáért járó Bonis Bona díjat. Az elismerést idén négy személyi kategóriában lehetett elnyerni: „Kiváló versenyfelkészítő", „Kiváló tehetséggondozó", „Kiváló tehetségsegítő" elismerésben összesen 55-en részesültek, hárman pedig életműdíjat kaptak munkásságukért.

Pataki Enikőt tudta nélkül terjesztették fel kollégái a díjra, amit a pedagógus nagyon fontos részletnek tart, sőt, úgy érzi, hogy ez adja az elismerés igazi értékét. "A díjat nem elsősorban a magam érdemének tartom, ajánlom minden diákomnak, akiknek tehetsége, szorgalma és kitartása azokhoz az eredményekhez vezetett, amelyek miatt nekem itélték a díjat" - mondta el a Szatmár.ro-nak.

A kollégák által elkészített méltatás

"Pataki Enikő tanárként és intézményvezetőként is belső meggyőződésből gyakorolja és támogatja a tehetséggondozást. Személyisége hitet és önbizalmat sugárzó, tanári beállítódása pedig a tehetséges tanulók feltérképzésére, motiválására és kibontakoztatására irányul.

Csupa szív és lélek ember, emocionálisan kötődik diákjaihoz, s igazi nagybetűs Tanárként szívügye azoknak rövid- és hosszú távú sikere, előmenetele. Motiválni tudja diákjait elfogadó magatartásával, biztatásával, és elvárásokat támasztó attitűdjével. Az a nagyszerű, ahogyan a diákokban az irányítottság biztonságos érzetét kelti, ugyanakkor teret ad személyes adottságaik kiteljesedésére is. A szakmai továbbképzéseken való résztvétel az ő számára magától értetődő, tudását kreatívan hasznosítja.

Magyar- és angoltanárként az egyéni és a csapatmunkában megnyilvánuló tehetség fejlesztésére fordít gondot. Magas szintű szakmai tudásról tesz tanúbizonyságot az 5., 6., 7., 8. osztályosok számára készített Magyar irodalom munkafüzet-sorozata, amely ösztönzi a tanulói intellektust és kreativitást. Egyéni tehetségfejlesztő területei, melyeken eredményesek a diákjai: szavalás, helyesírás, irodalmi kreativitás, tantárgyverseny (olimpia), könyvtárhasználat. Csapatmunkára épülő tehetséggondozása: diákszínjátszás (drámapedagógiai szakképesítéssel rendelkezik), nyelvhasználat, újságírás, könyvbarátok, stb.

Vezetőként az intézményi tehetséggondozás élharcosa. Tanáraival szemben felállított elvárásainak erkölcsi alapja a személyes példa, a fáradhatatlan lelkesedés. A tudományos-, a művészi- és a sporttehetségek feltérképezését és gondozását szorgalmazza.

Pataki Enikő szervezi és működteti az Együtt Európába, a Közös ügyünk, az Egycsillagú égbolt nemzetközi versenyeket, a Regemondó, a Simonyi és Implom Helyesírási megyei versenyeket, városi szinten a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot, iskolai szinten a Kölcsey Napokat. A IX.-esek személyiségének és képességeinek felmérésére kezdeményezte a Gólyahétvégét. A kézműves tehetségek bemutatkozásának ad fórumot a Karácsonyi vásár.



Iskolánk projektekben való résztvétele Pataki Enikő kezdeményezésére történt, angoltanárként először az ACES keretében mozgatta meg tehetséges diákokat, és vitte el őket Bécsbe, később igazgatóként szorgalmazta folytatását, így a jó nyelvtudású diákjaink eljutottak Szlovákiába, Ukrajnába, Bulgriába, stb. A Határtalanul programba való benevezéssel az irodalom, a történelem, a képzőművészet, a zene, a természetismeret és a számítástechnika terén tehetséges diákok kiteljesedését szolgálta, az évek során több száz diákunk és minden tanárunk járt Nyíregyháza, Hajdúböszörmény, Budapest, Veszprém, Szigetszentmiklós testvériskoláiban. Iskolánk Sprachdiplom nyelvvizsga-központtá való avatása is az ő nevéhez fűződik.

Amilyen fontosnak tartja a dolgos hozzáállást, ugyanolyan fontosnak tartja az elismerést, tehetséges versenyző diákjainkat minden évben jutalomkirándulásban részesíti (pl. Ópusztaszer, Kassa, Széphalom), a kiváló tanárok részére javasolta a Kölcsey Nagydíjat. Az általa szerkesztett Kölcsey Évkönyv minden sikert megörökít".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: