2012-12-15 13:22:28• hírek • Szatmár.ro

Szegeden mutatkozott be a Nachbil borászat

A Szegedi Borbarátok Társaságának meghívására a Borkurzus elnevezésű rendezvényen mutatkozott be a Nachbil.

A Borkurzusnak évtizedes hagyományai vannak Szegeden: a helyi bor-kedvelők és szakértők rendszeresen összegyűlnek, hogy alkalmanként egy-egy pincészet nedűivel megismerkedjenek. Decemberben a meghívott borászat a krasznabélteki Nachbil volt, amelyet a számos kitűnő bor mellett Brutler János és Serli Csilla képviselt.

A Borkurzus résztvevőinek lehetőségük nyílt elsőként újborokat megkóstolniuk, de több évjárat is jelen volt a bemutatón. A szegedi borkedvelőknek különlegességnek számítottak a terroire borok, azaz azok, amelyek készítésekor még élesztőt sem használnak. A Nachbil összes bora ilyen, így nem csoda, hogy nagy érdeklődés övezte a fehér és vörös italokat.

Brutler János bemutatta Krasznabélteket és beszélt a Szatmár megyei szőlő-gazdálkodás múltjáról és jelenéről is. A településen a szőlőtermesztés több évszázados múltra tekint vissza, az 1700-as évek derekán Bacchus székhelyeként is emlegették Krasznabélteket. A Szatmár Hegyaljához tartozó vidéken a Nachbil által termesztett szőlők igen sokfélék. Jelen vannak itt a rizling, traminer, chardonnay, sauvignon, szürkebarát, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, pinot noir és syrah fajták.

A borászat vezetője elmondta: az ő filozófiája a borkészítésben az, hogy a nagyszerűség az egyszerűségben rejlik. A 25 hektáros területen termett szőlőből biobor készül, a föld nagy részét sohasem javították műtrágyával vagy nem kezelték gyomirtóval. Igaz, így a termés valamivel kevesebb, de a bor természetes lesz, minden boron a szőlő saját illata érződik.

Brutler a romániai piaci helyzetről is beszélt. A Nachbil kicsi borászatnak számít, ugyanis az országban az átlagos birtokok 500 vagy akár 1000 hektárosok. A pincészet borainak ennek ellenére jó piaca van, hiszen sok borkedvelő választja ezeket a termékeket. "Boraink magukban hordozzák a termőterület szívét-lelkét, sajátosságait" - árulta el a Nachbil borok titkát Brutler János.

Fotó: szeged.ma

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: