2010-03-03 14:00:35• hírek • Tóth Klarissz

Randidrog vagy nemi erőszak-drog?

A különböző tudatmódosító szerek, drogok, narkotikumok minden korban és kultúrában népszerűek voltak, nincs ez másként napjainkban sem.

Drognak minősülnek azok az anyagok, amelyek képesek megváltoztatni a tudat állapotát. A leggyakrabban fogyasztott legális drog a cigaretta, az alkohol és a kávé, ezek élvezete társadalmilag megszokott és többnyire elfogadott jelenségnek számít. A legnépszerűbb tiltott drogok listáján szerepel a kokain, LSD, heroin, GHB, speed, hasis, extasy stb. A kábítószerek használata világviszonylatban az egyik legelterjedtebb probléma. Az illegálisnak tekintett drogok termesztése, előállítása, árusítása és fogyasztása bűncselekménynek számít, amit a jelenlegi törvények alapján - termesztés és árusítás, illetve kizárólag fogyasztás függvényében - hat hónaptól, húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek. A drogfogosztás nem új keletű probléma, hiszen az ókorban is használták, napjainkban pedig néhány fajtáját orvosi célra is alkalmazzák.

Az utóbbi években széles körben - leginkább a diszkókban és szórakozóhelyeken - elterjedt a „randidrog". Többnyire kíváncsi, gátlásos vagy erőszakos férfiak döntenek úgy, hogy kipróbálnak néhány „ártatlan oldószert" annak érdekében, hogy a kiszemelt áldozatot megerőszakolják. Az sem ritka, hogy emberrablás céljából is latba vetik. Az esetek többségében a bűncselekményt azok a férfiak követik el, akiknél a szex erőszakossággal társul, illetve akik dominanciára törnek vagy a nő leigázása a lényeg. A probléma elsősorban a bulizni vágyó nőket veszélyezteti, leginkább hétvégéken, városi környezetben és szórakozóhelyeken.

A GHB nagy pánikot keltett a szülők és a lányok körében. A GHB egy szagtalan, íztelen, színtelen festéklemosószer amiből néhány csepp elég ahhoz, hogy alkoholos italba, kávéba, üdítőbe vegyítve hozzávetőleg 10-15 perc leforgása alatt az áldozat védekezés-képtelenné váljon, és teljes tudatkiesést idézzen elő. A kezdeti szédülés után, ájulás és teljes tudatveszés áll elő, így könnyű elrabolni, majd megerőszakolni a magatehetetlen lányt. Ennek a drognak a hatóanyagai megtámadják a központi idegrendszert, aminek hatására a kezdeti oldottság után teljes tudatvesztés következik be, így az előtte még önfeledten bulizó lány néhány perc leforgása alatt nemi erőszak áldozatává válik. A GHB meglehetősen gyorsan kiürül a szervezetből, miután az áldozat magához tér, szinte teljesen éber állapotba kerül és értetlenkedve áll a furcsa helyzet előtt, nem érti, hogyan került az adott helyszínre és miért nem emlékszik a történtekre. Sok esetben csak jóval később derül ki, hogy nemierőszak-bűncselekmény áldozatává vált. Mivel a szer hatására a nő magatehetetlenné válik, így gyakorlatilag nincs is szükség erőszakra, nem fog tiltakozni és védekezni az aktus ellen.

Az incidensek elkerülése végett jobb elővigyázatosnak lenni. Sajnos a szatmárnémeti szórakozóhelyeken még nem kaphatók olyan gyors teszterek és speciális keverőpálcák, melyek segítségével kimutatható az alkoholba kevert kábítószer. Mivel a szer használata ellen védekezni nemigen lehet, ezért marad a megelőzés: poharunkat ne hagyjuk felügyelet nélkül, illetve nem ajánlott bizonytalan tartalmú italokba beleinni!


Néhány korty folyékony extasy, tünetmentes erőszakkal végződhet

Néhány korty folyékony extasy, tünetmentes erőszakkal végződhet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: