2013-08-26 18:11:24• hírek • MTI

Ramona Manescu lett a miniszter

Letette a hivatali esküt hétfőn Ramona Manescu, az új román közlekedési miniszter, miután a miniszterelnök és az államfő közti politikai viták miatt másfél hónapig Victor Ponta kormányfő vezette ideiglenesen a tárcát.

A jobboldali Traian Basescu államfő bevallottan késleltette az új közlekedési miniszter kinevezését, hogy Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöknek kelljen magára vállalnia az államvasutak teherszállító részlegének (CFR Marfa) a magánosításával kapcsolatos döntés politikai felelősségét.

A Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) koalíciós megállapodása szerint a közlekedési tárca élére a liberálisok jelöltek tisztségviselőt a jogász végzettségű Ramona Manescu európai parlamenti képviselő személyében, immár a negyediket az USL tavaly májusi hatalomra kerülése óta.

A poszt júliusban azért üresedett meg, mert a tárca addigi vezetőjét, Relu Fenechiut egy korrupciós ügyben első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság és ezért lemondott tisztségéről. A liberálisok eredetileg Ovidiu Silaghit, a tárcát az első Ponta-kormány idején vezető minisztert akarták visszahozni a posztra, de időközben ellene is vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Másik javaslatukat, a korábbi vámparancsok Nini Sapunarut már Victor Ponta kormányfő hárította el. Sapunaru jelölésének elfogadása a - kormánnyal és ellenzékkel egyaránt kritikus - Gandul című lap szerint már a tízedik öngólt jelentette volna az USL-nek. A választóinak a  "legbecsületesebb" kormányt ígérő Victor Ponta kabinetjéből ugyanis a lap szerint már kilenc miniszter kényszerült távozni érdek-összefonódások, plágiumvádak, illetve korrupciós ügyek miatt.

Az USL vezetői azonban politikai nyilatkozataikban azt sugallják, hogy a DNA, valamint a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Traian Basescu befolyása alatt áll, és bárkit neveznének ki miniszternek, előbb-utóbb meggyanúsítanák valamivel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: