2012-12-20 12:34:52• hírek • MTI

Ralph Fiennes ötvenéves

December 22-én lesz ötvenéves Ralph Fiennes, Az angol beteg és A napfény íze című film főszereplője, a Harry Potter-sorozat gonosz nagyurának, Voldemortnak a megformálója, a jövendő James-Bond filmek M-je. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

Fiennes az angliai Ipswichben egy műkedvelő fényképész farmer népes családjába született. A hat testvér közül írónő anyjuk hatására többen választottak művészi pályát, Ralph mellett Joseph is elismert színész lett. A gyermekként visszahúzódó Ralph testvérei szórakoztatására bábszínházat játszott, a művészeti iskolában pedig rajzot tanult. Egy év után rabul ejtette a színjátszás varázsa, így a brit Királyi Színiakadémiára iratkozott be, majd a Royal Shakespeare Company tagja lett.

Első jelentősebb filmszerepe az Üvöltő szelekben a szerencsétlen sorsú Heathcliff volt, ezután szemelte ki őt Steven Spielberg a Schindler listája című dráma hidegvérű, szadista náci táborparancsnokának szerepére. Az alakítás kedvéért Fiennes 15 kilót hízott, de nem hiába: világhírű lett, megkapta a legrangosabb brit filmes kitüntetést és Oscar-díjra jelölték. Ezután Peter Greeneway A maconi gyermek című filmjében a püspök fia volt, a Kvíz-showban jóképű, fiatal angoltanár, aki egy televíziós blöff áldozataként majdnem elveszti a nézők bizalmát.

Pályafutása (eddigi) csúcsára 1996-ban az Afrika-kutató Almásy László életéről készült Az angol beteggel érkezett, és ezúttal már főszereplőként nevezték Oscar-díjra. S bár azt nem kapta meg, mintegy kárpótlásként megkapta a kitüntetés színházi megfelelőjét, a Tony-díjat Hamlet megformálásáért. 1999-ben Szabó István egy magyar zsidó család történetét elmesélő A napfény íze című filmjében három nemzedék három különböző karakterét alakította, jutalma a legjobb színésznek járó Európai filmdíj lett.

Ezt követte Puskin Anyeginjének "családi" feldolgozása, amelyben nemcsak főszereplő, hanem producer is volt, a rendezői, zeneszerzői feladatokon testvérei osztoztak. A Bosszúállókban keménykalapos, hidegvérű angol ügynököt játszott, a nem túl szerencsés szerepválasztásért két - citromdíjnak is nevezett - Arany Málna-jelölést kapott. A vörös sárkányban sorozatgyilkos volt, akit végül az Anthony Hopkins alakította Hannibal Lecter segítségével lepleznek le. Fiennes a szerep kedvéért rendszeresen járt edzőterembe, a testét borító tetoválásokon naponta órákon keresztül dolgoztak, műfogsorát pedig még a forgatási szünetben sem vette ki, hogy szájizmai minél jobban alkalmazkodjanak ahhoz.
A nagyközönség a Harry Potter-sorozat főgonoszaként figyelt fel rá újra. A rettegett Lord Voldemortként felismerhetetlenre maszkírozták, maga Fiennes a siker fokmérőjének azt tartotta, hogy a filmet megnéző gyerekek "Tudjukki" láttán rémülten jöttek ki a moziból.

A legtöbben a Harry Potter filmek főgonoszaként ismerték meg

A sokoldalú színész tehetségét megmutatta romantikus vígjátékban (Álmomban már láttalak) és romantikus drámában (Egy kapcsolat vége), romantikus thrillerben (Az elszánt diplomata), kosztümös (A hercegnő) és háborús filmben (A bombák földjén) és drámában (A felolvasó). Felbukkant a néhány hete bemutatott legújabb, Skyfall című James Bond-filmben, sőt annak végén váratlan csavarral kiderült, hogy ő veszi át az MI6 vezetőjének, M-nek a szerepét.

Ralph Fiennes a kamera túlsó oldalán is kipróbálta magát, két éve Shakespeare Coriolanusát saját rendezésében és főszereplésével ültette át mozivászonra. Filmes munkái mellett a színházzal sem szakított, a kritika ünnepelte modern Oidipusz alakítását, tavaly pedig Prosperóként láthatta a londoni West End közönsége A vihar című Shakespeare-darabban.
Ralph Fiennest több szavazáson választották minden idők száz legjobb, illetve száz legvonzóbb filmsztárja közé. Tavaly a Londoni Filmfesztivál életműdíjával tüntették ki a művészfilmeket és a kommersz sikereket ötvöző rendkívüli karrierjéért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: