2005-09-24 22:08:47• hírek • Szatmar.ro

Rákot okoz a light-termék?

Egy olasz vizsgálat eredményei nyomán erre lehet következtetni.
Egy olasz vizsgálat eredményei nyomán újra fellángolt az „Aspartam vita”. Az egészségvédő csoportok már jó ideje követelik az összes „light” termékben megtalálható édesítőszer betiltását. Számtalan kísérleti tapasztalat támasztja alá érvelésüket, a legújabb bolognai kutatás eredménye szerint az Aspartam leukémiát is okozhat - adta hírül a Weborvos.
 
A készítmény fogyasztását már eddig is korlátozták, egyes egészségvédő csoportok pedig a betiltását követelik. A szóban forgó vizsgálatot egy bolognai kutatóintézet végezte. Az olasz kutatók patkánykísérletekből azt a következtetést vonták le, hogy a szer leukémiát okozhat. Ez már a sokadik kísérleti tapasztalat, amely az Aspartam káros mellékhatásait támasztja alá, egyértelmű bizonyíték azonban nem született.

A világon a legelterjedtebb,az összes "light" termékben: kólákban és más üdítőkben, rágógumikban, joghurtokban stb. felbukkanó mesterséges édesítőszer valójában egy véletlenül felfedezett, rendkívül olcsón előállítható vegyület. A szer amerikai engedélyezésére furcsa körülmények között került sor: a már akkor is megfogalmazott egészségügyi aggályok miatt az FDA, az USA élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatósága először kategorikusan elutasította az engedélyt, ám ezt a hivatal elnöki beavatkozással kinevezett új vezetője felülbírálta.

Az Aspartamot eddig többek között agydaganatok, depreszszió, immunproblémák, béldaganatok, idegrendszeri, látás- és vizeletproblémák keletkezésével hozták összefüggésbe. A készítménnyel kapcsolatos aggályok egyik oka az összetevőkben rejlik. Az amerikai hatósághoz befutó, az élelmiszerek toxicitásával kapcsolatos panaszok háromnegyede az Aspartammal kapcsolatos. Óvatosságra intő jel ugyanakkor, hogy az Aspartam használatát Új-Zélandon betiltották, Európában és az USA-ban pedig korlátozták: az EU-ban naponta és testsúlykilogrammonként maximum 40, Amerikában pedig 50 milligramm édesítő fogyasztását tartják megengedhetőnek. (Stop!)
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: