2018. június. 24., vasárnap
Névnap:
2017-04-21 12:35:56• hírek • Szatmár.ro

Rákóczira és a kuruc szabadságharcra emlékeznek

Április 28-án Szatmárnémetiben, április 29-én a Majtényi síkon tartanak megemlékezést.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idén is megszervezi  Az élő Rákóczi című rendezvényét.

Pénteken, április 28-án Szatmárnémetiben, a Szatmár Megyei Múzeum gyűléstermében tudományos tanácskozást szerveznek neves kutatók, történészek részvételével. A nyitányban Muzsnay Árpád mond majd köszöntőt, ezt pedig a tanácskozás követi Rémiás Tibor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatójának vezetésével. Előadással készül az eseményre Keresztesi Csaba (Szatmárnémeti), Fleisz János (Nagyvárad), Csatáry György (Beregszász) és Balogh Béla (Nagybánya). A második részben Czigány István ezredes és hadtörténész vezeti a tanácskozást. Ebben a részben Mandula Tibor (Szatmárnémeti), Póti Eduárd-János (Szatmárnémeti), Kónya Péter (Eperjes) és Kereskényi Sándor (Szatmárnémeti) fog előadást tartani.

Az ebédszünetet követően, a délutáni órákban Fleisz János és Balogh Béla vezeti majd a tanácskozást. Az érdeklődőknek Balogh Judit (Eger), Czigány István (Budapest), Molnár Sándor (Vaja), Gyulai Éva (Miskolc), Mészáros Kálmán (Budapest), Tamás Edit (Sárospatak), és Zubanics László (Beregszász) tart majd előadást II. Rákóczi Ferenc élete, személyisége, történelmi szerepe kapcsán.

Április 29-én, szombaton a Majtényi síkon lesz megemlékezés, 11 órai kezdettel a már megszokott helyszínen, a domahidai vasútállomás mögötti kuruc emlékműnél. Itt Rákóczi alakját Kelemen Csaba Egerből érkező színművész idézi meg. Köszöntőt mond Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa, valamint Gheorghe David, Majtény község polgármestere. Üdvözlő beszédet mond Pataki Csaba megyei tanácselnök, valamint Török Dezső és Seszták Oszkár, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, illetve a Szabolcs Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke.

A fejedelem II. Rákóczi Ferencet Mészáros Kálmán tudományos kutató méltatja majd, Lendvai Zoltán, a Szent István Nemzeti Rend Első Alapítványának alapító tagja pedig kitüntetést ad át egy zászló formájában a kismajtényi magyarságnak a Rákóczi-kultusz ápolásáért.

Az eseményt mások mellett majtényi, mátészalkai, nagyecsedi, nagykárolyi, ópályi és tyukodi néptánc- és népdal-csoportok fellépése teszi színesebbé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: