2011-07-22 12:03:16• hírek • Kocsis Zoltán

Hivatalosan is átadták a Rákóczi utcát

Tizenhárom hónappal a munkálatok megkezdése után Szatmárnémeti vezetősége Ilyés Gyula polgármester részvételével hivatalosan is átvette a teljes mértékben felújított Rákóczi (Mihai Viteazul) utcát, mely majdnem másfél millió lejébe került az önkormányzatnak.

A  620,51 méternyi útszakasz felújítása 2010 júniusában vette kezdetét a  SC Sigma Proiect SA tervei alapján, a SC Vakond SRL kivitelezésébena a Bratianu sugárút és a Mileniului utcák közötti részen, míg idén tavasszal a Mileniului utca és a Kazinczy (Stefan cel Mare) közötti részre került sor. Erre a felosztásra azért volt szükség, hogy lehetőség szerint minél kevésbé zavarják a forgalmat ezen az amúgy zsúfolt utcán. „Nem csak a nagy forgalom, hanem az alap és az alatta lévő kanalizálási- és gázvezetékek elöregedettsége miatt is tartottam személy szerint a Rákóczi utca felújításától, így nagyon örülök, hogy a munka elkészült", mondta az átvételkor a polgármester.

A munkálatok során teljesen kicserélték az út alatti kanalizálási, vízelvezetési és gázhálózatot is, amely, akárcsak a tavaszi régészeti leletek, jelentősen hátráltatták a haladást. Összesen mintegy 700 méter vízvezetéket cseréltek ki és 452 méternyi csapadékelvezető rendszert építettek be. A felújított útszakasz teljes hossza 620,51 méter. Az alapja 45 centiméter vastag, erre került 14 centiméternyi aszfalt. A csapadékvíz minél jobb elvezetése miatt az út szintje 2,5%-al magasabb a közepén, mint a szélein. A szegélykövek mellett mindkét oldalt egy fél méter széles betonsáv szolgálja majd a csapadék minél jobb elvezetését.


ILyés Gyula hivatalosan is átvette a Rákóczi utat
Ilyés Gyula hivatalosan is átvette a Rákóczi utat


Az út melletti járdák, amelyek szintén felújításra kerültek, 20 centiméteres alapot és három centiméternyi aszfaltréteget kaptak. Szintén felújításra került a Ruha István átjáró burkolata. Itt lebontottak néhány garázst és a közeljövőben felszerelik azt a rendszert, amely csak az ott (pl. Filharmónia) dolgozóknak teszi lehetővé az autóval való behajtást.

„Ez egy komplett és komplex munka volt, melynek a garanciaideje 48 hónap. Ám mivel nem csak a burkolatot, hanem az alapot és a teljes kanalizálási hálózatot felújítottuk, így remélem, az út ennél a négy évnél jobban többet fog tartani", nyilatkozott optimistán Ilyés Gyula.

Aki kiemelte, hogy a Prahovei és a Henri Coanda utak után a Rákóczi utca volt a harmadik és egyben utolsó nagy infrastrukturális beruházás, mely idén Szatmárnémetiben elkészült. Elmondta továbbá, hogy ez a három befektetés volt az utolsó, amelyet a 2005-ben és 2007-ben felvett hitelekből valósított meg a város - sőt, ezeknek az utolsó szakaszait már saját forrásokból volt kénytelen finanszírozni a polgármesteri hivatal.



Utolsóként a Láncos templom és az egykori Kölcsey Ferenc Főgimnázium közötti rész készült el



Néhány hónapja még egy építőtelep volt a Láncos templom környéke


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: