2008-05-21 16:40:47• hírek • Szatmar.ro

Ismét kullancsveszély van

 Érdemes beoltatni házi kedvencünk a kullancsfertőzés ellen.

A kullancsveszélyről már korábban is írtunk állatbarát rovatunkban, azonban ebben az időszakban ismét szükségszerű felhívni a figyelmet a veszélyes fertőzésre. Dr. Molnár Zsolt állatorvos elmondta májusi hónapban három-négy állatot kezel ezzel a problémával.

A kullancs egy élősködő, ami kiszívja a vért az állatból, és ezzel táplálkozik. Különböző betegségek vektora, mivel állatról állatra vándorolva terjeszti a fertőzéseket. A kullancs a város legtöbb zöldövezetében megtalálható, még egy biztonságosnak vélt park is veszélyes lehet. Azoknak a kutyáknak, amelyekben kullancsot találnak napjainkban 70-80%-a már fertőzött is. Mivel egy véren keresztüli fertőzésről beszélünk tünetei hamar jelentkeznek. A kullancsfertőzés elesettséggel, lázzal, véres vizelettel, köhögéssel, hányással jár.

A tünetek jelentkezését követően azonnal állatorvoshoz kell fordulni. A probléma ugyanis orvosolható ha időben felismerik. A legjobb megoldást azonban a megelőzés jelenti. A spot-on cseppek 98%-os megelőzést eredményeznek, és egy hónapon keresztül védenek az élősködők ellen. Ezek a legmodernebb védekező eszközök, amelyeket két hónapos kutyáknál már lehet alkalmazni. Léteznek különböző nyakörvek is a paraziták távol tartására, de hosszú szőrű állatoknál ez nem nyújt kellő védelmet.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: