2015-02-02 15:39:53• hírek • Szatmár.ro

Felmérik a megye vizes élőhelyeit

Hétfőn délelőtt a Zöld Házban projektindítóval ünnepelték a vizes élőhelyek világnapját.

Február 2 a vizes élőhelyek világnapja, ezt pedig a Zöld Ház ökológiai központban megtartott projektindító gyűléssel ünnepelte a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, valamint partnerei: a Vasile Goldis Egyetem, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és az Apaserv. A most hivatalosan is elindított és bemutatott projekt szoros összefüggésben van a vízes élőhelyekel - ezek felmérését, feltérképezését tűzték ki célul ugyanis a résztvevők.

A rendezvényen Gavril Ardelean beszélt a vizes élőhelyek fontosságáról, ökológiai és gazdasági szerepükről. Elmondta: ezek nem csak számos állatnak és növénynek adnak otthont, hanem az emberek is az ilyen élőhelyek közelében telepedtek le. Példaként az Ecsedi lápot említette, melynek közelében számos település jött létre az idők folyamán. Ardelean több tanulmányról is beszélt, amelyek a vizes élőhelyek kapcsán születtek az egyetemnek köszönhetően. Nemrégiben egy határon átívelő magyar-román együttműködés által egy könyvet is kiadtak, amelyben a Tisza, a Szamos, az Ér és a Túr folyókkal kapcsolatosan végeztek kutatásokat mutatják be.

Békessy Erzsébet a most induló projektről beszélt: ez egy éves lefutású idejű, így jövő évben szintén a vizes élőhelyek napján zárják majd le. A projekt keretében felmérik a Szatmár megyében található vizes élőhelyeket, azok méretét, elhelyezkedését, a víz fizikai-kémiai összetételét. Így nem csak egy térkép készül majd ezekről, hanem a vizek minőségéről is pontos képet kapnak majd.

A projektben partner az Apaserv is: a cég méréseket fog végezni a begyűjtött vízmintákon. A projekthez csatlakozott a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség Átyim Pál révén, aki a projekt kooordinátora lesz.

A szóban forgó projektekbe diákok is becsatlakoznak: a Zöld Házban most a Vasile Goldis Egyetem két egyetemistája és a Ioan Slavici Nemzeti Kollégium két diákja - önkéntese - volt jelen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: