2016-10-12 09:36:08• hírek • MTI

Rájuk szavazhatnak a külföldön élő romániai magyarok

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) iktatta a külföldi választókerületben induló jelöltjeinek a névjegyzékét a központi választási bizottságnál kedden.

A december 11-i parlamenti választásokon először voksolhatnak levélben is a külföldön élő román állampolgárok. Az ideiglenes vagy állandó külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok négy képviselőt és két szenátort választanak a bukaresti törvényhozásba.

A külföldi jelöltlisták korábbi iktatására azért van szükség, hogy időt biztosítsanak a levélben való szavazásra.

Az RMDSZ keddi hírlevele szerint a szövetség Kovács Péter ügyvezető elnököt és Laczikó Enikőt, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkárát indítja a külföldi szenátori listán, a képviselőjelöltek névsorát pedig Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök és Kinizsi Zoltán, az RMDSZ kolozsvári szervezetének alelnöke vezeti.

Az RMDSZ választási kampányát koordináló ügyvezető elnök megerősítette: a magyar érdekképviselet minden választókerületben teljes listával indul a parlamenti választásokon, és külön figyelmet fordít a kényszerűségből külföldre költözött magyarok megszólítására.

"Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol jó élni, ahol biztonságban tudjuk családjainkat, ahol nincsenek veszélyben jogaink és javaink, ahová a jobb megélhetésért külföldre települtek is visszatérhetnek és megtalálhatják számításaikat" - idézte Kovács Pátert az  RMDSZ hírlevele.

Románia idén visszatér a szavazatarányos, megyei pártlistás választási rendszerhez, amelyben azok a töredékszavazatok sem vesznek el, amelyek nem gyümölcsöznek helyben mandátumot. A külföldi választókerületben egyébként volt már képviselője az RMDSZ-nek a 2008-2012-es parlamenti ciklusban a tavaly elhunyt Kötő József színháztörténész, oktatáspolitikus személyében.

Az RMDSZ többi jelöltlistáját várhatóan két hét múlva adja le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: