2006-07-16 20:58:09• hírek • Szatmar.ro

Rajtol Tusványos

tusvanyos2006Július 17. és 23. között kerül megszervezésre a 17. Bálványosi Szabadegyetem.

Lassan nagykorúvá érik a Bálvényosi Nyári Szabadegyetem, amely idén ünnepli 17. életévét, Tusnádfürdőn, július 17. és 23. között. Idén a szervezők valamivel kevesebb politikát, de annál több kikapcsolódási lehetőséget ígérnek az „Így is lehet - Egy másik Románia, egy másik Magyarország" mottójú táborban. 

Aktuális, a közéletben és a politikum által egyaránt sokat vitatott kérdések szerepelnek idén is a Bálványosi Nyári Szabadegytem és Diáktábor napirendjén. Az első napon Románia és Magyarország Unión belüli viszonyát járják körbe a meghívottak, Adrian Severin (megfigyelő, EP, Szociáldemokrata Párt), Bogdan Olteanu (parlamenti képviselő, a román Képviselőház elnöke), Eckstein Kovács Péter (szenátor, RMDSZ), Gál Kinga (képviselő, EP, Fidesz), Németh Zsolt (elnök, Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága), Schöpflin György (képviselő, EP, Fidesz) ésVasile Dancu (parlamenti képviselő, EP megfigyelő). Délután a rendszerváltás romániai és magyarországi éveit veszik nagyító alá a politológusok, és nem csak ők (Bakk Miklós (egyetemi tanár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem), Calin Hintea (szociológus, a BBTE tanára, RO), Daniel Barbu (egyetemi tanár, Bukaresti Egyetem), Gabriel Andreescu (elnök, A.P.A.D.O.R.), Kelemen Hunor (parlamenti képviselő, az Iskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, RO), dr. Schlett István (egyetemi tanár, ELTE ÁJK, Politikatudományi Intézet).

A tábor második napja főként a gazdaságé, a meghívottak az állam és a vállakozói szféra viszonyát boncolgatják majd, a délelőtti és délutáni előadásokon egyaránt. Ugyanekkor esik majd szó a csángók helyzetéről is, de Pluralizmus, összefogás, autonómia címmel pedig beszélgetésre is sor kerül a romániai magyar politikai paletta legkülönbözőbb pólusain álló közéleti szereplők (Csuzi István (elnök, Magyar Polgári Egyesület), Nagy Zsolt (ügyvezető alelnök, RMDSZ), Puskás Bálint  (szenátor, RMDSZ), Szász Jenő (elnök, MPSZ), Tulit Attila (alelnök, Székely Nemzeti Tanács), Toró T. Tibor, (képviselő, RMDSZ) részvételével. Az ekkor megkezdett párbeszéd pénteken délelőtt folyatódik Markó Béla (szenátor, miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke) és  Tőkés László (püspök, az EMNT elnöke) között. A határon túli magyarság szervezeteinek képviselői délután a regionalizmus és az önkormányzatiság kérdéseiről beszélgetnek majd, a tusványosi „mini-Máért" meghívottai Duray Miklós (ügyvezető alelnök, Magyar Koalició Pártja), Egeresi Sándor (a vajdasági Tartományi Parlament alelnöke), Kern Imre (a VMSZ ügyvezető alelnöke), Kovács Miklós (elnök, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) és Markó Béla (szövetségi elnök, RMDSZ).

Ugyancsak pénteken egy másik aktuális kérdésről is szó esik a táborban, Egyetem és nemzetpolitika címmel, román és magyar egyetemi oktatók, vezetők részvételével.

A szombati nap előadásait hagyományosan Orbán Viktor, a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség elnöke kezdi, előadásának címe a tábor címének egyik fele: Egy másik Magyarország. Délután még szó esik az önkormányzati fejlesztésekről és beruházásokról, Garda Dezső parlamenti képviselő pedig Erdőírtás és népességcsökkenés a Székelyföldön címmel tart előadást.

A főelőadások mellett a gazdasági, a biztonságpolitikai, az ERGO, a Jakabffy Elemér alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács műhelyeinek előadásait is érdemes figyelemmel kísérni.

Idén sem marad el a színház, a film és az irodalom sem. Ez utóbbi fénypontjának minden bizonnyal a két költőóriás, Faludy György és Kányádi Sándor találkozása számít majd. A szabadidős tevékenységek közül természetesen a koncertek tartanak számot a legnagyobb érdeklődésre, és jogosan: az esti bulikon mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő muzsikát, játssza azt a moldovai Zdob Si Zdub, a csíkszeredai Tündérground, Demjén Ferenc, a Karthágó vagy a Heaven Street Seven.   

(Tusványos Press)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: