2010-03-03 15:51:30• hírek • Kótai Levente

Ragaszkodnak a harmadik hídhoz

A hosszas folyamat a nehézségek ellenére 2010-ben is folytatódik.

Nagy fába vágta a fejszéjét a város vezetése, amikor felvállalta a harmadik Szamoson átívelő híd megépítését. Az idei évben még mindig a tervezés és az engedélyeztetés fog zajlani. A vaskos iratcsomó összeállítása egy legalább annyira vaskos pénzköteget emészt fel. Szintén nehézségbe fog ütközni azoknak a telkeknek a kisajátítása, amelyekre a hídnak épülnie kell.

Jelenleg nincs a láthatáron olyan uniós pályázati kiírás, amelybe illeszkedne a híd megépítése - közölte a Ilyés Gyula polgármester. Ettől függetlenül a városnak szüksége van a beruházásra, így nincs miért a csodára várni, a városnak saját erőből kell lépnie, ez pedig csak egy újabb hitel formájában lehetséges. Romániában törvény szabályozza, hogy egy önkormányzat adott időben milyen értékű kölcsönnel rendelkezhet. A hídhoz szükséges hitel felvételével jelenleg a város túllépné a megengedett összeget, ezért meg kell várni a jelenlegi törlesztések alakulását.

A polgármester sokkal hatékonyabb érdekérvényesítést vár el megyét reprezentáló képviselők és szenátorok részéről - hangzott el az ügy kapcsán. Az ő segítségükkel lehetne kilátás kormánypénzek bevonására. A jelenlegi szóbeli megállapodások szerint a várost övező forgalmi körgyűrű kiépítésére várható központi támogatás, bár a kormányprogramban még nincs ennek írásos nyoma. Az eddiginél sokkal hatékonyabb politikai lobbira volna szükség ahhoz, hogy a prioritási listán kevésbé fontos helyet elfoglaló hídépítés is napirendre kerüljön kormányszinten.


Az új híd látványterve
Az új híd látványterve


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: