2019-07-31 10:11:50• hírek • Bede Emőke

Ráfáztak az alkalmazottakat szerződés nélkül foglalkoztató munkáltatók

2019 első hat hónapjában összesen 942 ellenőrzést tartott a Szatmár megyei munkafelügyelőség, melyek közül 532 alkalommal az alkalmazó és az alkalmazott között fennálló munkaviszonyokat ellenőrizték, 410 esetben pedig a munkavédelmi és -egészségügyi előírások betartását vették szemügyre – árulta el szerdán, a Prefektusi Kollégium havi ülésén az ITM képviseletében Cristian Sasu.

A főfelügyelő prezentációja szerint a 942 kontroll során tapasztalt szabálytalanságok miatt összesen 859 írásbeli figyelmeztetést osztottak ki, 82 munkáltató azonban pénzbírságot is kapott összesen 723 500 lej értékben. Sasu e büntetéseket kategóriákra lebontva is ismertette, így az is kiderült, a legtöbb problémát a munkaviszonyok kapcsán könyvelték el, pontosabban szólva a 82 pénzbírságból 50-et e területen róttak ki 508 300 lej értékben, de 322 írásbeli ifgyelmeztetést is ki kellett állítaniuk.


Az elemzett időszakban 47 olyan munkáltatót találtak, akik be nem jelentett személyeket, szám szerint 42 férfit és 28 nőt foglalkoztattak. A feketemunkások között 37-en voltak azok, akik valóban szerződés nélkül dolgoztak, 8 személy esetében a munkáltató elmulasztotta továbbítani az aláírt szerződést az illetékes hatóságoknak, 2-en pedig a felfüggesztett munkaviszonyuk ellenére is felvették az igát. Lebuktak emellett azok a munkáltatók is, akik papíron félnormával alkalmazták az embereket, viszont a szerződésben foglalt időkereten túl is dolgoztatták őket. Cristian Sasu szerint a 47 feketén alkalmazóból 41-re a megye városaiban bukkantak, ők összesen 64 személyt foglalkoztattak a törvényes kereteken kívül, a fennmaradó 6 pedig a vidéki ellenőrzések során bukott le.


Az ITM főfelügyelője emellett azt is elárulta, hogy a legtöbb feketén foglalkoztatott személyt a kereskedelem és vendéglátás területén találták, szám szerint 30-at, de csak egy hajszállal lemaradva, 24 illegálisan alkalmazot munkással érkezik az építőipar is. A szolgáltatóiparban 15 feketézőre bukkantak, az „egyéb ágazatokban” pedig mindösszesen 1 személy dolgozott szerződés nélkül. Öröm az ürömben, hogy az év első félévében nem találtak olyan 18 éven aluliakat, akiket feketén foglalkoztatnának a munkaadók.


Ami a munkavédelmi és -egészségügyi ellenőrzéseket illeti, az ITM 634 írásos figyelmeztetést állított ki a szabálytalanságok miatt, de voltak, akik nem úszták meg pénzbírság nélkül. Az előírásokat be nem tartó munkáltatókra 32 bírságot szabtak, melyeknek összértéke elérte a 215 500 lejt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: