2010-11-25 10:29:17• hírek • MTI

Radu Mazare megúszta a nácis jelmez ügyét

A román ügyészség nem indít eljárást a korábban egy divatbemutatón náci egyenruhát magára öltő polgármester ellen - derül ki annak a civil szervezetnek a közleményéből, amely feljelentette a főügyészségen a polgármestert.

Radu Mazare, a 300 ezer lakosú Fekete-tenger parti Constanta város vezetője tavaly júliusban fiával együtt egy divatbemutatón náci egyenruhába öltözve jelent meg a kifutón. A Romániában alapított Antiszemitizmus-ellenes Központ szerint ez a döntés sérti a holokauszt áldozatainak emlékét, és visszalépést jelent Románia számára, amely hivatalosan is beismerte felelősségét a második világháború alatt elkövetett zsidóirtásban.

Az ügyészség már másodszor hozta meg ugyanezt a döntést, miután korábban Laura Codruta Kövesi román főügyész az ügy lezárásának felülvizsgálatát kérte. A civil szervezet szerint a városvezető megsértette a 2006/107-es számú törvényt, amely tiltja egyebek között a fasiszta jelképek használatát. A civil szervezet veszélyesnek tartja az ügyészség határozatát, mert szerinte a neonáci csoportosulások bátorításnak tekinthetik, és a továbbiakban még inkább figyelmen kívül hagyhatják a hatályban lévő törvényeket.

Mazare azt állította, hogy egyenruhájának nincs semmi köze az SS-hez, és nem volt rajta olyan jel, amely a náci hatalom szimbólumaira utalt volna. A romániai kikötőváros különcködő stílusáról hírhedtté vált vezetője nem először vett részt divatbemutatón. Korábban 007-es ügynöknek öltözve jelent meg a kifutón. De minden egyes televíziós szereplésekor is valamilyen - mindig másfajta - egyenruhát visel.


A polgármester az ominózus divatbemutatón
A polgármester az ominózus divatbemutatón


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: