2009-05-07 12:51:28• hírek • MTV

Radnótira emlékeznek

Záró adásához érkezik a Radnóti 100 éve, a Magyar Televízió Radnóti Miklós születésének századik évfordulójára indított kilenc részes műsorfolyama. A gálában a sorozat legkedveltebb versei hangzanak el, de szavalnak a tévénézők és a színházi közönség is.

Radnóti Miklós költészete halála után hatvanöt évvel is változatlanul népszerű, a róla kialakult képet, a sorsát előre megjósoló mártír mítoszát azonban időszerűvé vált felülvizsgálni. Születésének századik évfordulója nemcsak erre az újraértelmezési kísérletre ad alkalmat, hanem arra is, hogy újra visszatérjen a színpadra, a televíziók képernyőjére, de legfőképp olvasmányaink közé a vers.

Radnóti korában a társas élet egyik általánosan elfogadott formája volt a közös versolvasás: művészek és egyszerű polgárok gyűltek össze egymás lakásán, hogy különösebb pátosz vagy mesterkélt építő szándék nélkül, pusztán a műélvezet kedvéért, egymás szórakoztatására olvassanak verseket. A Radnóti 100 éve, a Magyar Televízió március közepén indult műsorfolyama egyszerre tett kísérletet az életmű újraértelmezésére, és arra, hogy korhű díszletek között idézze meg ezeket a baráti találkozókat, és teremtse újra a közös versolvasás, beszélgetés szokását.

 

A sorozat minden adása bemutatott egy-egy jelentős korszakot, érzést vagy élethelyzetet a költő életéből. Megvilágította Radnóti születésének körülményeit és költővé érését, korai szerelmét Gyarmati Fannival, valamint rövid kapcsolatát Tinivel. Szó esett példaképeiről és tanítómestereiről, valamint arról, miként vált a szabad vers megszállottjából a kötött, klasszikus formákat is kedvelő műfordítóvá.

Külön adás mutatta be kapcsolatát feleségével, és azt is, hogyan élte túl házasságuk Radnóti rövid liezonját Beck Judittal. Tanúi lehettek a nézők annak, miért jelent meg Radnóti verseiben még békeidőben a háborús tematika, és hogyan gondolkodott az élete utolsó évében megkeresztelkedő költő a saját zsidó származásáról. És végül részletesen bemutatta a műsor Radnóti utolsó hónapjait, a bori munkatábort, az erőltetett menetet Abdáig.

Verses gálaműsort vetít a Magyar televízió Radnóti emlékére.

Az életutat is illusztráló versekhez naplórészletek, levelek, visszaemlékezések kapcsolódtak, miközben olyan szakértők elemezték Radnóti életművét, mint Czeizel Endre, Várady Szabolcs, Lator László, Borgos Anna, Réz Pál, Ungváry Krisztián, Komoróczy Géza vagy Csapody Tamás. És ebben a műsorban szavalt és énekelt Radnóti-verseket Zorán, Rúzsa Magdi, Palya Bea, Krizsó Szilvia és Spiró György is.

A Radnóti 100 éve záró adásában, a költő születésének századik évfordulóján rögzített gálán azok adnak elő újra verseket, akiket szavazataik alapján a nézők a leginkább kedvelnek, így például Kamarás Iván, Stohl András, Kováts Adél, Szervét Tibor, Haumann Péter, Jordán Tamás, Mácsai Pál és Csomós Mari.

Újra elhangzanak Radnóti legismertebb versei, de bemutatnak az alkotók néhányat a nézők által beküldött kisfilmekből, szavalatokból, és a műsor végén közös versmondásra is vállalkoznak a Radnóti Színház közönségével. Ráadásként pedig Palya Bea ad elő külön ez alkalomra megzenésített verseket Radnóti Miklós páratlanul gazdag, és remélhetőleg napi olvasmányaik közé is visszatérő életművéből. A műsor május 9-én, szombaton 18:05 órakor kezdődik az m1 műsorán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: