2014-09-18 10:59:12• hírek • MTI

Rádiós tiltások és Mercedes-csata az éjszakában

A hétvégi Forma-1-es Szingapúri Nagydíj nemcsak a világbajnoki címért versengő két Mercedes-pilóta, Nico Rosberg és Lewis Hamilton csatája, hanem a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által előírt rádiózási tilalmak miatt is különösen érdekesnek ígérkezik.

Az összetettben hat futammal a zárás előtt 22 pontos előnnyel vezető Rosberg alig két héttel ezelőtt, Monzában úgy lett második brit csapattársa mögött, hogy a vezető pozíciót saját hibája miatt veszítette el. A vasárnapi, villanyfényes városi viadalon viszont a német versenyző már nem engedhet meg magának hasonló "luxust", a november 23-i Abu-Dzabi idényzárón ugyanis dupla pontokért küzdenek majd a pilóták, az ottani győztes tehát 50 pontot szerez majd, így a pontversenyben vezető Rosbergnek az lehet a célja, hogy addig minél nagyobb előnyre tegyen szert Hamiltonnal szemben.

"Természetesen csalódott voltam, hogy legutóbb pontokat veszítettem a vb-címért zajló csatában a csapattársammal szemben, de még mindig az élen állok az összetettben, s elszánt vagyok, hogy ezt a pozíciót az év végéig megtartsam" - nyilatkozta a 29 éves német pilóta.

Hamilton Rosberghez hasonlóan bizakodóan tekint a szezon hajrája elé, míg riválisának a 2008-ban elért második hely az eddigi legjobb eredménye Szingapúrban, úgy a brit egyszer - 2009-ben - már diadalmaskodott az éjszakai versenyen.

"Annak ellenére, hogy az idén a szerencse nem mindig állt az én oldalamon, még mindig versenyben vagyok a vb-címért, ez óriási motivációt ad a hátra lévő hat futamra" - mondta a szintén 29 esztendős Hamilton, aki hozzátette: boldog, hogy Monzában egy "lépéssel" közelebb került Rosberghez.

Ebben az évben a brit hatszor, német csapattársa pedig négyszer nyert futamot, kettejük küzdelmébe csak Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája tudott valamelyest beleszólni, ő Kanadában, Magyarországon és Belgiumban aratott sikert.

A címvédő, négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Red Bull) az elmúlt három évben legyőzhetetlen volt Szingapúrban, most azonban - tekintettel az idei évben mutatott teljesítményére - kicsi az esély arra, hogy sorozatban negyedszer is diadalmaskodjon az éjszakai versenyen. Mindez más szempontból is érdekes, a 27 éves pilóta ugyanis az elmúlt hat évben minden szezonban nyert legalább egy futamot, ha ez az idén nem sikerül neki, akkor ez lesz az első teljes idénye a Forma-1-ben egyetlen részsiker nélkül.

A FIA múlt csütörtökön jelentette be, hogy a rádiós kommunikációban komoly szabálymódosításokra kerül sor, ezek először a szingapúri futamon lépnek életbe. A változtatások értelmében a versenyzőkkel a boxból kizárólag stratégiai és biztonsági jellegű kommunikációt szabad folytatni, a vezetést segítő tanácsokat kerülni kell, ezek az utasítások a boxutca falánál belógatott táblákon (pit board) sem szerepelhetnek. Ilyenek például a fékek állapotára, az üzemanyag-fogyasztásra, a sebességváltó és a motor beállításaira vonatkozó információk, illetve a riválisok szektoridejeinek részletes elemzése. A módosítások már a pénteki első szabadedzéstől érvényben lesznek, a szabályszegőket nem figyelmeztetik, hanem azonnal büntetik.

A Szingapúri Nagydíj vasárnap 14.00-kor rajtol el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: