2011-04-12 17:05:28• hírek • Egészségügyi Minisztrérium Sajtóosztálya

Radioaktív jód az esőben már Romániában is

Az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy a közelmúltban észlelt 131-es jód-izotóp nem jelent veszélyt a lakosság egészségére - derül ki a Közegészségügyi Intézet által az Egészségügyi Minisztériumhoz kedden eljutatott jelentésből.

A Környezetvédelmi Hatóság és a Horia Hulubei Atomfizikai Kutatóintézet illetékesei jelezték, hogy radioaktív jód-izotóp jelenlétét észlelték a Slănic-Prahova környékéről származó juhtejben és az esővízben. A közegészségügyi szakemberek elemezték a rendelkezésre álló adatokat, amelyekből a következők derültek ki:

1. A mért 5,2 Bq/l érték töredéke a megengedettnek. A lakossági fogyasztásra szánt tejben a 131-es jód-izotóp engedélyezett maximális koncentrációja 300 Bq/l a felnőtt lakosság, illetve 100 Bq/l a gyerekek esetében.

2. A megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz tartozó, az ionizáló sugárzásokat felügyelő laboratórium-hálózat, amely az ivóvíz és az élelmiszerek radioaktivitását ellenőrzi, jelen pillanatig nem észlelte a 131-es jód-izotóp megengedett maximális koncentrációjának túllépését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: