2014-03-04 15:25:08• hírek • Kocsis Zoltán

Földrengés a román labdarúgásban: 34 év letöltendő börtön a nyolcaknak

Hét évnyi vizsgálódás és nyomozás, sok tucat halasztás és több újratárgyalás után kedd kora délután megszületett a jogerős és végleges ítélet a román sajtóban az „átigazolások dossziéja" néven elhíresült ügyben. A döntés pedig igazi földrengést okozhat a román labdarúgásban, hisz a nyolc érintett személyt - játékosügynökök, egykori klubelnökök, valamint a válogatott egyik szimbolikus alakja - összesen 34 év három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A botrány 2006 elején robbant ki, amikor a Gazeta Sporturilor sportnapilap február 6-án oknyomozó riportot közölt Florin Bratu átigazolásával kapcsolatban. A lap újságírói szerint ugyanis a török Galatasaray jóval nagyobb összeget fizetett ki a Rapidnak, mint amennyit az hivatalosan bevallott. A cikkből nyomozás lett, a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) pedig összesen egy tucat átigazolás esetén állapított meg törvénytelenséget. Az 1999 és 2004 közötti átigazolásokat érintő csalások révén a vád szerint a gyanúsítottak 4,1 millió lejjel károsították meg az államot és 10,9 millió amerikai dollárral a Dinamo, a Rapid, a Galac és a Beszterce labdarúgóklubjait.

Miután az ügyben eddig két ítélet és ugyanannyi fellebbezés született, kedden a bukaresti ítélőtábla meghozta jogerős és végleges döntését. Ezek szerint Ioan Becali egykori játékosügynök és Cristian Borcea, a Dinamo korábbi vezetője 6 éve 4 hónap, Victor Becali játékosügynök (Ioan öccse) 4 év 8 hónap, a tasnádi születésű George Copos, a Rapid egykori tulajdonosa 3 év 8 hónap, Mihai Stoica, a Galaci Otelul és az Unirea Urziceni egykori elnöke, a Steaua jelenlegi menedzsere 3 év 6 hónap, Gigi Netoiu, az Universitatea Craiova és a Dinamio egykori vezetője és Jean Padureanu, a Besztercei Gloria korábbi elnöke 3 év 4 hónap, míg Gheoghe Popescu az „arany generáció" egyik szimbóluma, 115-szörös válogatott labdarúgó, egykori ügynök 3 év 1 hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. Valamennyiüknek szerda reggel kell jelentkezniük a lakhelyük szerinti rendőrőrsön, hogy megkezdhessék az ítélet letöltését.

A keddi döntés alaposan felkavarja a nem éppen állóvizet a Román Labdarúgó Szövetség háza táján is, mivel Popescu számított a szerdán esedékes elnökválasztás esélyesének. Mircea Sandu 24 éves „diktatúrát" követően nem indult a választásokon, de nyíltan támogatta korábbi kihívóját, Popescut.

Nem Copos volt azonban a hatalmas médiaérdeklődéssel kísért ítélethirdetés egyetlen szatmári főszereplője. Anca Alexandrescu mellett Codruta Strimb volt a másik bírónő, aki az ítéletet meghozta. Strimb 1981-ben született Szatmárnémetiben, 2008-2010 között pedig az itteni bíróságon dolgozott. Ezt követően Nagyszebenben, majd az Ilfov Megyei Bíróságon tevékenykedett, innen került a bukaresti ítélőtáblához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: