2011-05-04 15:27:11• hírek • Kocsis Zoltán

Radikálisabb lépések következnek

Kereskényi Gábor alpolgármester szavaival élve „a 2002 óta létező Ostrovului-jelenség" megoldása érdekében gyűltek össze szerda délelőtt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának szociális kérdésekkel foglalkozó intézményei, a rendfenntartó hatóságok, a környező lakosok valamint a megyei romák képviselői a polgármesteri hivatal épületében. Heves vita alakult ki a lehetséges megoldásokról, a végső konklúzióként pedig szigorúbb eljárást helyezett kilátásba a városvezetés.

Az ügy hátterében az áll, hogy 2002-ben a város vezetése 99, többségében roma családot helyezett át az Ostrovului utcában található CD2 jelű tömbházba a Tarnavei sétány 20 szám alatt található 79-es blokkból, mivel ez utóbbi teljes mértékben felújításra került. Egy évvel később csak húsz család került vissza korábbi, immáron felújított lakhelyére, a többiek, kiegészülve egyéb személyekkel, azóta is az Ostrovului utcán található ingatlanban laknak - megközelítőleg 380-an. A polgármesteri hivatal 2004-ban saját tulajdonába vonta az épületet, majd 2007-ben a Szociális Osztály adminisztrálása alá került, abban bízva, hogy így könnyebben jutnak segélyalapokhoz.

Utóbbi terv sajnálatos módon nem vált be, egyrészt, mert az utóbbi években a városnak nem sikerült megnyernie egy európai uniós projektet, egy másikat pedig az önkormányzat nem tudott bevállalni a magas önrész miatt. Ennek ellenére az elmúlt években történtek lépések az ingatlan modernizálása irányában: fejlesztették a kanalizálást, a vízellátást.


Heves vita alakult az Ostrovului-jelenség miatt
Heves vita alakult az Ostrovului-jelenség miatt


Mindezen lépések ellenére a környéken lakók szerint a helyzet egyre elviselhetetlenebb: a bűz, a szemét, az állandó zaj mellett elmondásuk szerint folyamatos inzultálásoknak vannak kitéve, úgy verbálisan, mint fizikailag. Sérelmezték továbbá, hogy vagyontárgyaik állandó lopásoknak, rongálásoknak vannak kitéve, akárcsak az olyan köztulajdonok, mint a kanálistetők, a lábtörlő-rácsok, az újonnan ültetett fák, virágok.

Gheorghe Avram, a városi csendőrség parancsnoka elmondta, hogy csak idén már háromszor kellett kiszállniuk nyilvános verekedés miatt, ugyanakkor több körözött személyt találtak már ott, nem beszélve a be nem jelentett személyekről. Avram kérte egy állandó rendőrőrs létrehozását, egy minimális költségtérítést az ott lakók részéről, valamint a közmunkában való részvétel szigorúbb ellenőrzését. „Ezek be nem tartása pedig kötelezően és szigorúan vonjon maga után kilakoltatást", mondta.

A környéken lakók képviselői teljesen megoszlottak javaslataikkal, ki-ki vérmérséklete szerint. Egyesek jobb, higiénikusabb lakókörülményeket követeltek az tömbház lakói számára, továbbá a közműhálózat fejlesztését, a közvilágítás, az utak, a szemétgyűjtés javítását. Szóba került a térfigyelőrendszer kialakítása, az ominózus tömbházak modernizálása és aztán alacsony áron való értékesítése. A hevesebb vérmérsékletűek viszont ennél radikálisabb lépésekben látják a végső megoldást: a teljes kitelepítést, életterük teljes megtisztítását követelték. Egyikük elmondása Sinaia mellett látott egy falut, amelyet a városból kitelepített romák számára hoztak létre...

Horváth Ignác, a Szatmár megyei romák képviseletében leszögezte: vannak olyan személyek, akik miatt a roma közösségnek igen is szégyellnie kell magát. „Ezeket az embereket húsz éve odavitték és ottfelejtették őket. Ráadásul a megye deviáns egyedei mind ott gyűltek össze", mondta. Amellett, hogy kérte a hatóságokat a CD2-es blokkban élők életkörülményeinek javításában, leszögezte: egyes esetekben nincs más lehetőség, csak a kilakoltatás.

Ezzel szemben a lakók felvetették, hogy a kilakoltatottak előbb-utóbb úgyis visszaszivárognak...


Heves vita alakult az Ostrovului-jelenség miatt
A környéken lakók  véleménye is eltért a lehetséges megoldásokról


A vita zárásaként Kereskényi Gábor foglalta össze az elhangzottakat, majd amolyan konklúzióként felvázolta a polgármesteri hivatal terveit. Melynek elsődleges pontja, hogy az önkormányzat megpróbálja felújítani az ominózus „Zöld blokkot", ám az ingatlant addig bezárják! További hosszú távú terv egy külön mosoda, napközi és egy rendőrőrs létrehozása, ha nem lehet európai pénzekből, akkor a városéból. Rövid távon viszont a kanalizálás és a közvilágítás modernizálása, esetleg a térfigyelő kamerák felszerelése mellett szigorúbb fellépést ígért azok ellen, akik nem vesznek részt a kötelező takarítási akciókban, az illegálisan ott lakók és a deviáns viselkedést tanúsítók ellen. Mindezek, mondta az alpolgármester, azonnali és könyörtelen kilakoltatást vonnak majd maguk után. Négy családra már biztosan ez a sors vár, ezt a jövő héten hozzák majd a tudtukra, mondta.

Miközben Kereskényi felszólította a rendőrséget a szigorúbb fellépésre, a lakók leszögezték: egy radikálisabb megoldástól sem riadnak vissza. „Ha a hatóságok képtelenek kezelni a dolgot, mi már lassan az önbíráskodástól sem rettenünk vissza", mondták elkeseredett dühükben.


A sokat emlegett "Zöld blokk", melyet az ott lakók közvécének is használnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: