2009-02-02 13:07:10• hírek • Ferenczi Noémi

Radikális változtatások érettségi-ügyben

Ecaterina Andronescu miniszterasszony radikális változtatásokat indítványozott az érettségit illetve az egységes félévi dolgozatokat illetően. Szerinte, a mostani rendszer eredményei nem tükrözik a diákok valódi tudását. Az indítvánnyal kapcsolatban megkérdeztük Kónya László tanfelügyelő-helyettest.



A.miniszterasszony nem csak az érettségi tantárgyak lecsökkentését, hanem nagyobb szigorúságot is jósol a következő iskolai évben érettségiző diákoknak. Szerinte, nagyon gyakori a puskázás, ezért mindenképp változtatni kell a jelenlegi rendszeren. Ennek érdekében, az is felmerült, hogy az érettségit az egyetemeknek kellene megszervezniük.

A miniszterasszony azt is bevezetné, hogy a 2009-2010-es tanévben a kilencedik osztályba való beiratkozáskor figyelmen kívül hagyják az V.-VIII. osztályt felölelő négy év osztályzatainak átlagát. Andronescu áprilisban szeretné a parlament elé terjeszteni javaslatait.

Kónya László, főtanfelügyelő-helyettest kérdeztük a miniszterasszony indítványával kapcsolatban. Az érettségi tantárgyak lecsökkentésével kapcsolatban Kónya elmondta, számos nyugati országban csak három kötelező tantárgyból kell számot adniuk az érettségiző diákoknak, egy alaptantárgyból illetve két másik, választott tantárgyból, így abból az anyagból készülnek fel, melyet a felvételi vizsgán is fel tudnak használni, ezért nem volna rossz, ha a haza oktatási rendszerben is bevezetnék.

„Mivel az idei évben már azt is bevezették, hogy az egységes félévi dolgozatokat nem csak a diákok saját szaktanárai, hanem még egy szaktanárnak is át kell javítania, nagyon bonyolulttá vált a rendszer. Sok probléma adódott abból, hogy mikor hová viszik a dolgozatokat. Véleményem szerint, nem kellene eltörölni az egységes féléviket, azt azonban, hogy két szaktanár javítsa, jó lenne, ha eltörölnék"- magyarázta Kónya.

Érettségizők 2007-ben. Lehet, hogy ezentúl könnyebb lesz az érettségi.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: