2009-08-03 14:37:29• hírek • Ferenczi Noémi

Radikális változások

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter a napokban jelentette be, a következő, 2009-2010-es tanévtől újra változik a tanrend és az érettségi vizsgarendszer.

A tanügyminiszter már az idén változtatna az oktatási rendszeren. Andronescu javaslata szerint, nem kellene szóbeli vizsgát tenniük az érettségizőknek és csupán három tantárgyból írásbeliznének.

Kötelező maradna a román nyelv és irodalom vizsga, a matematika vagy a történelem - szaktól függően-, valamint egy, a szaknak megfelelő tantárgyból való felmérés. A nem román nyelven tanulók számára megmaradna az anyanyelvi érettségi vizsga is.

A törvénytervezettel kapcsolatban kérdeztük Kónya László főtanfelügyelő-helyettest, aki szerint, a jelenlegi érettségi rendszer túlkomplikált, a diákok a fél nyarat átvizsgázzák és így sem biztos, hogy a tudásuknak megfelelő osztályzattal zárja a vizsgát.

 

Az elmúlt évek során felértékelődött az érettségi vizsga jelentősége, hiszen az egyetemi felvételinél annak eredményét veszik figyelembe. Az sincs rendjén azonban, hogy egyes megyékben a diákok közel fele 9,50-en felüli osztályzatot kap az érettségin, így az egyetemek is nagyon „felhígultak". A szóbeli vizsgák csak elméletileg jelentettek felmérést, hiszen az igazi megpróbáltatások az írásbeliken kezdődtek. „Egyelőre nem lehet megmondani, hogy jó vagy rossz lesz-e az új rendszer, talán két-három év múlva"- magyarázta Kónya.

Az új törvénytervezet az általános iskolások számára is új tanrendet ír elő, mely szerint megszűnne az egységes félévi dolgozat és csökkenne a tanórák száma. Kónya elmondta, nem arról van szó hogy eltörlik a félévi dolgozatírást, hanem ahogyan néhány évvel ezelőtt, minden tanár maga állítaná össze a tételeket.

Az erre vonatkozó változtatásokról jelenleg is folynak az egyeztetések.


Lehet, hogy jövőre már nem kell szóbelizniük a diákoknak
Lehet, hogy jövőre már nem kell szóbelizniük a diákoknak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: