2011-01-11 15:28:49• hírek • Póti Orsolya

Rabok a színpadon

A Szatmár megyei Büntetés-végrehajtó intézet foglyai nemrég egy országos színjásztó fesztivál keretén belül a bukaresti "Nottara" Színházban mutatták be „A kísérlet" című színdarabot Radu Botar rendezésében. A tehetséges foglyok előadását június 15-én a szatmári közönség is megtekintheti az Ács Alajos stúdióteremben.

Idén immár harmadik alkalommal rendezték meg a foglyok országos színjátszó fesztiválját, amelyre a bukaresti "Nottara" Színházban került sor novemberben. A fesztiválon a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó Intézet négy foglya, azaz a „Porta" színjátszócsoport is részt vett: „A kísérlet" című színdarabot vitték színpadra Radu Botar rendezésében.

„A színjátszás, illetve a színház és a bemutatók már nem újdonság a Szatmár megyei börtön számára, ugyanis lassan öt éve foglalkozunk színházterápiával. Annyira megtetszett ez a kulturális program, hogy tervebe vettük egy színjátszó fesztivál megszervezését a környékbeli börtönök közreműködésével" - mondta el Iuga Ioan, a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó intézet vezetője a keddi sajtótájékoztató keretén belül.

A sajtótájékoztatón részt vett az Északi Színház igazgatója, Andrei Mihalache, valamint Radu Botar rendező. A színház igazgató a két intézmény kiváló kapcsolatáról beszélt, és reméli, hogy a továbbiakban is sikeresen együttműködésre számíthat.

Radu Botar, „A kísérlet" című színdarab rendezője kifejtette: azért, hogy létrejöhetett a darab az érdem Iulia Stoica-é, a börtön szociális asszisztenséjé, ugyanis ő volt az, aki segített a fesztiválra való felkészülésben, és ösztönző hatással volt a csapatra. A rendező fantasztikusnak véli, hogy a foglyok elmerték vállalni a szerepet, ugyanis ez a darab egy tükör, amely szembesíti őket tetteikkel. Mindehhez bátorság és kitartás kellett. „Rengeteget tanultam a próbák, a felkészülés ideje alatt. Rendkívüli találkozásnak tartom a foglyokkal való találkozást, és kívánom más szakmabelinek, hogy megtapasztalja ezt az élményt" - mondta el Botar.

A 45 perces színdarabot január 15-én, szombat este 18 órától a szatmári közönségnek is bemutatják az Ács Alajos Stúdióteremben. A belépőjegy ára 10 lejbe kerül.



A kísérletet című színdarabot bemutatták a bukaresti "Notara" színpad
án


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: