2007-12-04 11:15:20• hírek • Szatmar.ro

Eltitkolt tények

bushEgy hírszerzési jelentésből kiderült, hogy Bush álláspontja téves az Iráni atomprogramot illetően.

Teherán 2003-ban leállította az atomfegyver-programját, igaz, az urándúsítást nem hagyta abba - ezt a sokakat meglepő információt a legfrissebb amerikai hírszerzési jelentés nyomán hozták nyilvánosságra itt, Washingtonban.

A hírszerzési jelentés - amelyről még a múlt hét szerdáján tájékoztatták Bush elnököt és Cheney alelnököt -, homlokegyenest ellentmond a Bush-adminisztráció álláspontjának, miszerint Irán nem polgári célú és felhasználású nukleáris technológiát akar, hanem atomfegyver-program kidolgozásán serénykedik. Most viszont az látszik kiderülni, hogy erről nincs szó. Igaz, ha Irán folytatja a polgári célú nukleáris technológia fejlesztését, akkor előbb-utóbb képes lesz atombomba előállítására is. Ez azonban -a jelentés készítői szerint- 2010, vagy 2015 előtt valószínűtlen. Ráadásul a hírszerzési jelentés azt is megállapítja: Teherán jóval kevésbé eltökélt abban, hogy atomfegyvert hozzon létre, mint ahogyan azt az Egyesült Államok még két évvel ezelőtt is feltételezte róla.

A Fehér Ház, vagy az adminisztráció tisztségviselői arra egyelőre nem reagáltak, hogy mi lehet az álláspontjuk alapja, s hogy vajon a korábbi hírszerzési forrásaik nem tévedtek-e nagyot?! Mint például az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek esetében. Harry Reid szenátor, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője azonnal reagált, és kifejtette, hogy a kormányzat riogató retorikája ezzel a jelentéssel most csattanós választ kapott, s egyúttal sürgette az egész Irán-politika újragondolását. Az új hírszerzési jelentés összeállítását egyébként a demokraták kérték. Steven Hadley, nemzetbiztonsági tanácsadó ugyan jó hírnek nevezte az információkat, de azért változatlanul kiállt amellett, hogy Iránra nyomást kell gyakorolni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: