2009-11-16 14:58:43• hírek • Garzó Ferenc/MTI

RMDSZ-kampányzáró

A román politikusok nem fogják felvállalni az erdélyi magyarság érdekeit, az elnökválasztási kampány jelöltjei a román társadalom gondjaival sem törődnek, személyeskedő vitákat folytatnak egymással - ezt a gondolatot fejtették ki a szónokok vasárnap Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltjének, Kelemen Hunornak a kampányzáró rendezvényén.

A város sportcsarnoka zsúfolásig megtelt vasárnap este, a szervezők szerint öt-hatezer ember gyűlt össze. Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei elnöke a léggömbökkel és RMDSZ-zászlókkal feldíszített csarnokban házigazdaként emlékeztette a közönséget: a szövetség 1996-ban már indított saját államfőjelöltet Frunda György személyében. Nyolc évvel később Markó Bélát jelölte a szervezet, és most Kelemen Hunor vesz részt a Cotroceni-palota meghódításáért folyó versenyben.  

Markó Béla, a szövetség elnöke szenvedélyes hangú beszédben jelentette ki: ez a közösség Romániában akar magyarként megmaradni, nem csupán saját boldogulásért, hanem az egész ország javáért fáradozik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a román elnökjelöltek ebben a kampányban csak mocskolódnak ahelyett, hogy elképzeléseiket mutatnák fel a román népnek.

"Megcsömörlöttünk a politikától, de nem akarunk elfordulni tőle, hiszen felelősséget akarunk vállalni az erdélyi magyarságért" - mondta Markó, aki  úgy vélte, hogy sokkal jobban ment ennek az országnak, amikor az RMDSZ ott volt a kormányban, szerinte miniszterei voltak a legsikeresebbek. Erre emlékeztetett Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke is, aki annak idején maga is tárcavezető volt. "Mi jobban el tudjuk vezetni ezt az országot, mint bárki más azok közül a románok közül, akik jelentkeztek" - jelentette ki. Úgy vélekedett: Kelemen Hunor jó államfő lenne, nem azért, mert magyar, hanem azért, mert valóban a társadalom gondjaival törődik. Mégis fontos, hogy magyar - tette hozzá -, mert senki más nem vállalná fel a magyarok ügyét.

Kelemen Hunor utalt kampányszlogenjére, ami úgy hangzik: "Egyenes beszéd". Az RMDSZ csak olyat ígér választóinak - mondta -, amit meg is lehet valósítani, amihez eszközöket is talál. "Ha őszintén beszélünk az emberekkel, a gondokat is megértik" - szögezte le az államfőjelölt. Szerinte elsőbbsége van az egyénnek, a családnak, a közösségnek, és csak ezután következhet az állam, csak ezután következhetnek az állami intézmények. "Elegünk van abból, hogy a román pártpolitikusok csak saját magukkal vannak elfoglalva, személyeskedő vitákat folytatnak, nem törődnek az emberek problémáival, a társadalommal, a családdal" - mondta.


Kelemen Hunor - meg kell mutatni a magyar összefogás erejét
Kelemen Hunor - meg kell mutatni a magyar összefogás erejét


A romániai magyarság legnagyobb ellenfele a kishitűség és a közöny - jelentette ki Kelemen Hunor, aki szerint e közösség tagjainak nem szabad elhinniük, hogy csak másodrangú állampolgárai Romániának. E választás egyik legfőbb tétjének nevezte, hogy megmutassák: Erdélyben erős, másfél milliós magyar közösség él, amelyet nem lehet megkerülni a következő években.

Romániában november 22-én tartják az elnökválasztás első fordulóját, amelyen a jelenlegi államfő, Traian Basescu is indul második mandátumáért. Legfőbb ellenfele várhatóan Mircea Geoana szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártelnök lesz, akárcsak Sorin Oprescu bukaresti polgármester. Az eddigi felmérések szerint a december 6-án esedékes második fordulóba ezek közül kerül be az első forduló két legjobb eredményt elért jelöltje. Az RMDSZ vezetői többször is hangoztatták: azért indítanak saját elnökjelöltet, hogy a szövetség programját a kampányban hatékonyan közvetíthessék a társadalomnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: