2011-01-10 10:50:58• hírek • Szatmár.ro

RMDSZ-évforduló

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két évtizeddel ezelőtti megalakulásakor az egység és a szolidaritás jellemezte a romániai magyarságot, de a szolidaritás és az egység parancsa ma is hasonlóan fontos - hangsúlyozta Markó Béla, a szövetség elnöke Kolozsváron.

Az RMDSZ 1990 januárjában e városban tartott első küldöttgyűlésének évfordulóján könyvbemutatót szerveztek, Markó ennek keretében emlékeztetett arra: 1990 januárjában az erdélyi magyar értelmiség képes volt alázattal, hűséggel és szolidaritással egységbe kovácsolni a számos helyi kezdeményezést, és letenni az egységes érdekvédelmi szervezet alapjait. 

Visszatekintve az RMDSZ megalakulásának előzményeire, a szövetségi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkori időket az egység és a szolidaritás jellemezte. Bár ma már egyesek számára közhelyesnek tűnik, a szolidaritás, az egység parancsa ma is hasonlóan fontos - tette hozzá. Felidézte: az 1989-es változásokat követően minden esély és lehetőség megvolt arra, hogy akár több magyar  politikai szervezet is létrejöjjön - hiszen abban a viharos időszakban minden nagyobb erdélyi városban megalakultak az önálló szervezetek -, a magyar közösségnek azonban természetes ösztönnel sikerült egy szövetségbe tömöríteni a helyi kezdeményezéseket.

Az elmúlt két évtized politikai tanulságairól szólva Markó Béla úgy fogalmazott: szabadságot és jogot nem lehet egyszer s mindenkorra kivívni, ezt ugyanis minden nemzedéknek ki kell vívnia magának. "Mi, akik akkor alapítói voltunk a szövetségnek, a magunk szövetségét megkötöttük, most pedig a következő generációknak is meg kell kötniük a maguk szövetségét, és ezt az esélyt, lehetőséget meg kell nekik adni" - mutatott rá Markó Béla, aki nemrég bejelentette, hogy a szövetség februári tisztújító kongresszusán nem kívánja magát újra jelöltetni az elnöki tisztségre.


Markó Béla, Kelemen Hunor és Takács Csaba
Markó Béla, Kelemen Hunor és Takács Csaba


Kelemen Hunor, akit Markó bevallottan szeretne utódjaként látni a szervezet élén, a könyvbemutatón úgy fogalmazott: át kell gondolni a kereteket, új társadalmi szerződést kell kötni a szövetségben. Szerinte a múltról beszélve a jövőbe kell tekinteni. "Tudnunk kell, hogy honnan indult el ez a Szövetség, milyen változások történtek az évek során, csak ezek ismeretében alakíthatjuk az RMDSZ további létét" - mondta. Felhívta a figyelmet, hogy Romániában még bármi megfordítható, az értékrendek még nem kristályosodtak ki, még nem állnak a biztos alapok.

Kelemen Hunor egyébként a napokban a székelyek egységét hangsúlyozó ünnepségen, az 1764-es madéfalvi veszedelem évfordulóján is kifejtette gondolatait. Ezen a megemlékezésen Hargita, Maros és Kovászna megye tanácsának RMDSZ-es elnökei közösen vettek részt.

A székelység emlékeiben ma is eleven él az osztrákok által elkövetett mészárlás emléke, s Kelemen Hunor történelmünk egyik legsötétebb pontjának nevezte az akkori vérengzést. A madéfalvi veszedelem két tanulságaként említette, hogy szabadságunkért, értékeinkért, önazonosságunkért nem szabad soha semmiféle kompromisszumot kötnünk, s hogy a magyarok soha nem fordulhatnak egymás ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: