2010-01-15 13:24:28• hírek • Garzó Ferenc/MTI

RMDSZ-es siker Kovászna megyében

A háromszéki (Kovászna megyei) közintézmények kétharmadát magyarok fogják vezetni, az újkori történelemben a székelyföldi magyarság most érte el a legmagasabb képviseleti arányt a megyei közintézményekben - mondta a romániai magyar sajtónak Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség háromszéki elnöke és Antal Árpád András, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke.

A pénteki sajtójelentések szerint első alkalommal lesz magyar vezetője Kovászna megyében például a Megyei Levéltárnak, a Sportigazgatóságnak és a Pénzügyőrségnek. Mindez annak köszönhető, hogy Tamás Sándor és Antal Árpád (előbbi a Kovászna megyei tanács elnöke, utóbbi pedig Sepsiszentgyörgy polgármestere)  együttműködési megállapodást írt alá George Scripcaruval, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) regionális elnökével és Dan Manolachescuval, a PD-L sepsiszentgyörgyi elnökével.

A PD-L a decemberi elnökválasztások nyomán létrejött új kormányban az RMDSZ-szel együtt alkot koalíciót, ennek szellemében a két politikai erő helyi szinten is megállapodásokat próbál kötni a különféle intézményvezetői posztok elosztásáról. Ennek a megegyezési folyamatnak a gyümölcse, hogy ismét elfoglalhatta a Kovászna megyei prefektusi posztot György Ervin, akit korábban már leváltottak erről a tisztségről.

A háromszékiek országos viszonylatban elsőként írták alá a megyei RMDSZ  és PD-L együttműködését, az egyeztetések eredményeként a kormánynak alárendelt megyei közintézmények 65 százaléka magyar irányítás alá kerül. "A tárgyalások kiindulópontját az etnikai arány jelentette, a Háromszéken fennmaradó 10 százalékot - a 65 százaléktól 75 százalékig - a szórványközösségek megerősítése érdekében más megyékben használhatjuk fel, erre ígéretet kaptunk a Demokrata Liberális Párt tárgyalócsapatától" - mondta a sajtónak Tamás Sándor. Hozzátette: ezzel a lépéssel a magyar szórványközösségek - például Hunyad, Arad vagy Temes megyében -  a megmaradásukhoz szükséges kulcspozíciókhoz juthatnak.

A magyar többségű Kovászna  megyében 35 intézmény irányításáról jutottak egyezségre, közülük 24 magyar irányítás alá került, 11 intézménynek demokrata-liberális lesz a vezetője. Ahol magyar igazgató lesz, ott a helyettest a PD-L adja és fordítva.


A Kovászna Megyei Prefektúra épülete. Változnak az erőviszonyok a megyében
A Kovászna Megyei Prefektúra épülete. Változnak az erőviszonyok a megyében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: