2010-11-25 14:24:37• hírek • Szatmár.ro

Az RMDSZ a kijárt ösvényen marad

Nehezen jött össze csütörtöki látogatása a Szatmárnémetiben legutóbb egy éve járt Markónak, végül azonban sikerült több égető problémára is rávilágítaniuk a helyieknek.

A délelőtti órákban a megyei-, illetve városi vezetőkkel találkozott az elöljáró, valamint a prefektusi hivatal munkatársaival. Szóba került többek között a régóta várt körgyűrű megépítése, amelyet a miniszterelnök-helyettes ígérete szerint támogatni fog, és prioritásként fogják tekinteni a jövő évben.
A Kölcsey Ferenc Nemzeti Kollégiumról kifejtette, egy nagy múltú oktatási intézményről van szó, amelyre oda kell figyelni és támogatni, hiszen jelenleg nagy gondokkal küzd.

A nagykárolyi látogatásával kapcsolatban kifejtette, fontos projekteket indítottak el helyi szinten, amelyeket az Európai Unió támogat. A gazdasági válságban okozta gondokból az ország csupán a megszorításokkal nem lábalhat ki, szükség van a befektetésekre is, amelyet az államnak támogatnia kell, annak érdekében, hogy új munkahelyek teremtődjenek és gazdasági mozgás is történjen.

Nemrég elfogadták az új bértörvényt, a közalkalmazottak fizetéseit pedig 2011-ben a jelenleginek 15%-ával megnövelik, amely igen nagy lépésnek számít, tudtuk meg Markótól.

A fél éve magára várató tanügyi törvénnyel kapcsolatban a politikus elmondta, ebben az esetben jogosak tartja Traian Basescu kijelentését, miszerint a politikum felelőtlen.
A 323 cikkelyből álló tanügyi törvényt ugyanis közel fél évig jegelték, majd két hétvégén 293 cikkelyt tárgyaltak meg, ami felveti azt a kérdést, hogy mennyire végzik jól munkájukat azok a politikusok, akik fél évig nem végzik dolgukat, majd hirtelen megoldásokat eszközölnek.


Legutóbb egy éve járt Szatmáron Markó
Legutóbb egy éve járt Szatmáron Markó


A szövetségi elnök szerint minden esély meg van arra, hogy sikerrel könyveljük el a magyarság számára igen fontos törvényt, amennyiben azonban mégsem járnak sikerrel, nem zárta ki a kormányból való kilépést sem. Mint mondta, fontos, hogy egy tisztességes nemzeti politikát folytassanak, ami egyben azt is jelenti, hogy nem lépnek le az útjukról és továbbra is ezt a politikai vonalat fogják képviselni.

Arra a kérdésre, hogy lát-e összefüggést abban, hogy a FIDESZ által támogatott felvidéki-, illetve kárpátaljai magyar pártok gyengén szerepeltek a választásokon, a szövetségi elnök elmondta: „Egy jó tanulság lehet számunkra a Szlovákiában történtek, mindazonáltal nem látok különösebb összefüggést a támogatás és a vereség között." Markó szerint felvidéken a magyarság azért választotta a vegyes pártot, mert szerettek volna véget vetni annak a nyomásnak, ami rájuk telepedett a folyamatos interetnikai konfliktusok miatt. Az RMDSZ esetében azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy egy vegyes párt részei legyenek.

Bár érkeznek arra javaslatok, hogy a szövetség mozduljon el jobb-, illetve baloldalra, az elnök elmondása szerint az RMDSZ-nek minden romániai magyar jogait képviselnie kell, ezért továbbra is maradnak saját utukon.

Arra a kérdésre, hogy hogyan látja jövőjét, újra indul-e a szövetség elnöki székéért, avagy visszavonul, Markó közölte: „Minderre fény derül a december 11-én Marosvásárhelyen tartandó szövetségi képviselők gyűlésén."




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: