2010-10-24 23:22:21• hírek • Szatmár.ro

Harangszentelés Sárközújlakon

Vasárnap felavatták a sárközújlaki református templom új harangját.

A harangot a 62 éves Cseh Ferenc adományozta az egyházközségnek, mivel szeretné, ha neve fennmaradna az utókor számára. Az öntetés összköltsége 12 000 lejt tett ki, amit teljes egészében az adományozó állt.

Az ünnepélyes momentum alkalmából Nt. Kovács Sándor, a Szatmári Református Egyházmegye esperes hirdetett igét. Az esperes beszélt a harang kialakulásának a történetéről, és történelemben, illetve egyházban betöltött szerepéről.

Megemlítette a nándorfehérvári ütközetet (amelyre a déli harangszó emlékeztet), a trianoni békeszerződés megkötésekor megszólaló bús harangokat, az ötvenhatos forradalom figyelmeztető harangjait, a keresztelésre, házasságkötésre hívogató harangokat, illetve a temetéskor megkongatott harangokat, amelyek megtörik, átvállalják a bánatos hozzátartozók gyászát. Az esperes szerint a harang hívó szavát mindenkinek meg kell hallani, és egy gyülekezet számára kiváltság, ha vannak olyan tagja, mint a sárközújlaki adományozó.

Nagy Erika, helyi lelkész köszöntése után kitért a sárközújlaki templom meglévő harangjának a történetére (110 kilós és 75 éve önttették), majd a most készültről beszélt: a 200 kilogrammos harang öntéséről augusztusban értesítette az egyháztag a gyülekezet vezetőit, amely mindenkit meglepetésként ért. A lelkipásztor szerint a kérdés az, hogy jobban meghallják-e a két harang szavát vasárnaponként a hívek, mint az eddigi egyét.

A gyülekezet ifjai énekeltek és szavaltak, majd a megjelentek a templom előtt, ideiglenesen felállított haranghoz vonultak, ahol a szentelési-avatási ceremóniárakerült sor. Az esperes és a helyi lelkész megáldották a harangot, majd elsőként az adományozó húzta azt meg. A hagyományhoz híven megválasztották a„templom keresztapját" is. Árverés útján ifj. Szilágyi Attila lett a kiválasztott: ő ajánlotta a legtöbbet, 200 lejt. Aki akarta, adomány fejében megkondíthatta az új harangot.


Adományból öntették a harangot


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: