2010-04-27 17:57:24• hírek • MTI

RMDSZ remények

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az elmúlt húsz évben folyamatosan kérte, hogy a határon túli magyarság kérdésében alakuljon ki egyetértés a magyarországi politikai erők között, a Fidesz kétharmados választási győzelme nyomán remélhetőleg érvényesíteni lehet majd egy világos álláspontot ezen a téren - fejtette ki az MTI-nek Markó Béla kedden Bukarestben.

Az RMDSZ elnöke - aki egyben romániai miniszterelnök-helyettes - megállapította: a kétharmados többség teljes mandátumot jelent a Fidesz számára, ezáltal minden területen koalíciós kényszer nélkül végrehajthatja a reformelképzeléseket, beleértve a magyar-magyar viszony témakörét is. Hiszen az elmúlt húsz évet általában folytonos vita, időnként viszály jellemezte Magyarország és a határon túli magyarság kapcsolatait illetően - tette hozzá.
Az RMDSZ folyamatosan azt kérte, hogy ebben a kérdésben alakuljon ki egyetértés a magyarországi politikai erők között. Nyilvánvalóan ezután is lesznek eltérő vélemények e témával kapcsolatosan, de konszenzusra azért van szükség - mondta -, hogy világos és tiszta álláspontot lehessen érvényesíteni a határon túli magyarok ügyében.

Ez a teljes mandátum teljes felelősséget is ró a Fideszre, a jövőben ugyanis fontos intézkedéseket hozhat, például olyanokat, amelyek a kettős állampolgárságra vonatkoznak - állapította meg a politikus. Az eddigi megnyilatkozások alapján szerinte számítani lehet arra, hogy a következő időszakban ezt a problémát meg akarják oldani Budapesten - mondta Markó, hozzáfűzve: "Meglátjuk, hogy a Fidesz milyen fajta kettős állampolgárságot lát kialakíthatónak".
Több nyilatkozat szerint minden bizonnyal továbbra is egyéni kérésre lehet majd megadni a kettős állampolgárságot, vagyis nem lehet egy tollvonással kollektív kettős állampolgárságot adni - mondta az RMDSZ elnöke. Azzal egyetért ugyanakkor, hogy könnyített formában kellene megadni a kettős állampolgárságot azoknak a határon túli magyaroknak, akik ezt igénylik. A magyar kormánynak kellene felmérnie, hogy ez a későbbiekben jelentene-e valamilyen téren korlátozást - fűzte hozzá. "Ahogy én látom, az eddigi eljáráshoz képest az lehetne az egyik nagy különbség, hogy a kettős állampolgárság megadása ne járjon együtt feltétlenül a Magyarországon való letelepedéssel" - mondta.

A román-magyar kapcsolatok az utóbbi években sem voltak rosszak, talán sokszor nem voltak eléggé konkrétak, nem alakult ki rendszeres kapcsolat a két kormány különböző tárcái között - mondta ugyancsak az MTI kérdésére. Szerinte a jövőben egy valóban sokszínű és szoros munkakapcsolatnak kell létrejönnie a két kormány között a közös stratégiák, közös elképzelések kidolgozása érdekében, ugyanis - mint fogalmazott - a térségben nagy szükség lenne erre.
Már körvonalazódnak azok a programok, amelyekkel kapcsolatosan a két ország, ha közösen lép fel, sokkal jobb eredményt érhet el - mondta Markó, példaként említve a Duna-programot vagy az energetika területén megvalósítandó együttműködést. Ismerve az előzetes véleményeket mindkét kormány részéről - mondta -, úgy tűnik, erre most ténylegesen van lehetőség. Nem is beszélve arról, hogy az RMDSZ kormányzati jelenléte ilyen szempontból rendkívül fontos lehet - tette hozzá.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy még nem történt meg a kapcsolatfelvétel az RMDSZ és a Fidesz között. "Gondolom, az elkövetkező időszakban előbb-utóbb sor kerül erre is" - jelentette ki.
Ami a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT) illeti, az RMDSZ-nek érvényes megállapodása van e szervezettel a magyar összefogás keretében, és folytatni kívánja az együttműködést - mondta Markó Béla, jelezve, hogy minden bizonnyal még tavasszal sor kerül újabb egyeztetésre az erdélyi magyarságot érintő különböző kérdésekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: