2011-10-10 09:40:56• hírek • Szatmár.ro

A népszámlálás az elkövetkező tíz év legfontosabb eseménye

Az elmúlt hétvége folyamán Arad és Bihar megye szórvány településein járt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálás karavánja, melynek célkitűzése arra buzdítani a magyar lakosságot, hogy a népszámlálás során bátran vállalja fel nemzeti, vallási és kulturális hovatartozását. A karaván önkénteseihez a Szövetség országos, megyei és helyi képviselői is csatlakoztak, akik a népszámlálás hasznos technikai tudnivalóit ismertették a beszélgetések során a véleményformálókkal.

„Miért kell népszámláláskor kampányt szervezni? Mi ez, hogy minden magyar számít?" - kérdés-sorral nyitotta meg Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a pénteki lakossági fórumot Élesden. „A magyarság 95 százaléka számára teljesen egyértelmű, hogy magyarnak vallja magát, elmondja, hogy magyar az anyanyelve és bediktálja a felekezeti hovatartozását. A mi feladatunk azonban az, hogy minden lehetséges csatornát felhasználva elérjük a fennmaradó 5 százalékot és tudatosítsuk bennük a népszámlálás fontosságát" - hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve, hogy a vegyes házasságokban született embereket kell meggyőznünk identitásuk vállalására, hisz nekik semmiféle hátrányuk nem származik ebből, viszont a magyar közösségnek ez előnyére válik.

A továbbiakban arról tájékoztatott, hogy ha a családnak egy tagja külföldön él, de az elmúlt 12 hónapban hazalátogatott, mindenképpen be kell íratni, mint ideiglenesen eltávozott romániai magyar lakost. Ugyanakkor az is kulcsfontosságú, hogy a népszámlálás során ne a regionális hovatartozást diktáljuk be, mint a partiumi, az erdélyi vagy akár a nagyváradi, aradi, hisz az automatikusan a román nemzetiséghez fog beszámolódni.

A beszélgetések sorozata szombaton Nagyszalontán folytatódott, ahol Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke ismertette a népszámlálás tudnivalóit, majd vasárnap Vadászon, Ágyán és Fazekasvarsándon Bognár Levente, Arad megyei RMDSZ elnök és Faragó Péter parlamenti képviselő szolgáltak hasznos információkkal az egybegyűltek számára.

RMDSZ népszámlálási karaván


„Az elkövetkezendő tíz év legfontosabb eseményén leszünk túl a népszámlálás alkalmával, amely azokat az adatokat határozza meg, amelyekkel hivatalosan is dolgozni fogunk. Ennek alapján számolják ki majd a beiskolázási terveket, ennek alapján fogják kiszámolni az egyházaknak juttatandó támogatásokat és ennek alapján fogják kiszámolni a magyar közösség jogait. Ez okból is nagyon fontos az, hogy a népszámláló biztosok rendelkeznek a kellő információkkal és a törvényesség keretein belül mindenkit beírjanak" - hangzott el a lakossági fórumokon, arra ösztönözve a számláló biztosokat, hogy a lehető legnagyobb pontossággal végezzék munkájukat.

Az esték folyamán ismét a humor kedvelőit szólította meg az országos karaván, amely Bihar megyébe a Szomszédnéni Produkciós Iroda, míg Arad megyébe Zsók Levente előadásait hozta magával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: