2012-12-14 09:38:16• hírek • MTI

RMDSZ: nem született megállapodás az USL-vel

Nem született megállapodás a román Szociálliberális Szövetséggel (USL) arról, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) együttműködik-e vagy sem a romániai parlamenti választásokat fölényesen megnyerő tömörüléssel - jelentette ki csütörtökön az MTI-nek Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

A politikust annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a csütörtöki román lapok azt írták: elvi megállapodás született szerdán este az USL és RMDSZ között arról, hogy a magyar szövetség tagja lesz az új román kormánynak.
Borbély szerint elvi megállapodás sem született, így nyitott kérdés, hogy a szövetség ellenzékben marad-e, parlamenti együttműködési megállapodást köt-e az USL-lel, vagy kormányzati szerepet vállal akár úgy, hogy lesznek miniszterei a kabinetben, akár úgy, hogy csak államtitkárokat és egyéb hivatalvezetőket jelöl.

A politikus szerint a végeredmények tükrében egyértelmű, hogy a szociálliberálisoknak még az alkotmánymódosításhoz sem lenne szükségük az RMDSZ-re, hiszen a mandátumok szerint rendelkeznek kétharmados többséggel. Ennek ellenére az USL tett egy felajánlást az RMDSZ-nek, ami azt jelenti - tette hozzá a politikai alelnök -, hogy 1990 óta először úgy tekintenek az RMDSZ-re, mint a romániai magyarság legitim képviselőjére és nem politikai pártra.

Hozzátette: az USL is úgy gondolja, hogy jó, ha a romániai magyarság képviselői a döntéshozás közelében vannak, hiszen az RMDSZ nemcsak Romániában, hanem külföldön is fontos tényező, és az Európai Néppárt tagjaként "tudnak segíteni" azon, hogy miként alakul a következő években Románia külföldi megítélése, amely megromlott az elmúlt hónapokban.

Ilyen meggondolásból került sor a szerdai tárgyalásokra - folytatta Borbély László -, és az ellenzékben maradás lehetőségén kívül összesen három változat merül fel, így a parlamenti együttműködés és kétféle kormányzati szerepvállalás. Ez utóbbi esetben az egyik lehetőség az, hogy "teljes jogú" tagja lesz a kormánynak az RMDSZ, ami azt jelenti, hogy miniszterekkel képviselteti magát, a másik lehetőség szerint csak államtitkárokat és egyéb hivatalvezetőket jelöl.

Borbély szerint ez még mind nyitott kérdés, hiszen több témáról is tárgyalnak, így például az alkotmánymódosításról.
"A jövő hét elején folytatjuk a tárgyalásokat, és úgy érzem, van esély arra, hogy egyezség szülessen" - mondta Borbély László.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: