2018-11-22 06:56:11• hírek • Közlemény

RMDSZ: hatékony kárpótlási eljárásokat tettünk lehetővé a vadkárok esetében

Biztonságosabb, egyszerűbb és hatékonyabb vadásztörvényt fogadott el a képviselőház november 21-én azt követően, hogy a döntőházként fogadta az el az Szövetség által benyújtott javaslatokat is tartalmazó kormányrendeletet a parlament alsóháza.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott: az új vadásztörvény egy előrelépés, hiszen megtéríti vadkárokat és azokban az esetekben is kárpótlást nyújt, ha egy személy vadállat támadások áldozata lesz.

 

„Ahogyan azt az őszi parlamenti ülésszak prioritásai között is megfogalmaztuk, egy olyan vadásztörvényt alkottunk, amely egyszerűbb és átfogó kártérítést, valamint hatékonyabb beavatkozási eljárásokat tesz lehetővé. Ezentúl a megyei önkormányzatok, amennyiben szerződésük van a szakminisztériummal előfinanszírozhatják a kárterítést, így az érintetteket azonnal kifizetik, majd a pénzösszegeket utólagosan megkapja a minisztériumtól a megyei önkormányzat. Továbbá, amennyiben a szaktárca sürgősségi kilövési engedélyt bocsát ki vagy vadak áthelyezését hagyja jóvá, például a medvék esetében, akkor az ezzel járó költségeket is fedezheti a megyei önkormányzat a szerződés értelmében” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Hargita megyei képviselő. A környezetvédelmi szakpolitikus továbbá emlékeztetett arra is, hogy ezidáig a vadásztársaságok hatáskörébe tartozott ezen műveletek elvégzése, azonban az állam semmilyen intézménye nem fizetett a vadállatok kilövéséért, vagy elszállításáért, amelyek igencsak költségesek.

 

Korodi Attila kiemelte az RMDSZ egy másik nagyon fontos módosítását: a szaktárca kárpótolja azon személyeket, akik medvék vagy más vadállatok támadásainak áldozatai: „ezentúl amennyiben a medvetámadás eredményeként valaki kórházba került, vagy életét veszíti az állam felelősséget vállal: ezentúl kifizetik a kórházi költségeket, valamint azon napokra amíg inaktív volt megkapja fizetését, amennyiben munkanélküli akkor a minimálbér alapján számolják ki a juttatását. Azokban a szörnyű esetekben, ha medvetámadás halálesetet eredményez, akkor a családtagoknak minden hónapban biztosítják az elhunyt személy fizetését, amennyiben nem dolgozott, akkor a minimálbér értékét addig, amíg az elhunyt elérte volna nyugdíjas kort.” –taglalta a székelyföldi törvényhozó.

 

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóházának mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta, hogy ezentúl a vadásztársaságok feladata lesz a vadkárok megelőzése, nem pedig a mezőgazdaságban dolgozó személyeké, akik preventív, módszereket alkalmaztak annak érdekében, hogy megelőzzék bajt. „A ma megszavazott törvény megkönnyíti a vadkárokat szenvedett gazdák kárpótlását. A törvény módosítása értelmében a gazdák kötelezettségei jelentős mértékben csökkennek, már nem kötelesek kerítéssel megvédeni a vadaktól a növényeiket, ezentúl két kötelezettségük van: december 15-ig a terményt betakarítani, illetve értesíteni a vadásztársaságot, ha vadállatok jelentek meg gazdaságuk közelében” – összegezte a Szatmár megyei parlamenti képviselő.
 

Az RMDSZ módosításai a kormány által kezdeményezett sürgősségi kormányrendelet szövegében a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően lépnek érvénybe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: