2011-04-05 09:08:08• hírek • Garzó Ferenc/MTI

RMDSZ és PRM - népszerűség: 5 százalék

Elsöprő többséggel vezet egy felmérés szerint a román szociáldemokraták, liberálisok és konzervatívok alkotta ellenzéki szövetség, amelyre a megkérdezettek 59 százaléka szavazna, ha Romániában a következő vasárnap rendeznék a parlamenti választásokat.

A CURS román közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett adatai szerint a megkérdezettek 59 százaléka válaszolta azt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta Szociál-Liberális Szövetségre (USL) szavazna.

Az USL-t az év elején hívta életre a három parlamenti ellenzéki párt azzal a céllal, hogy leváltsa Traian Basescu román államfőt, és kiszorítsa a hatalomból az államfőt támogató Demokrata Liberális Pártot (PD-L). 

A román kormány fő erejét képező PD-L a második helyen áll, a megkérdezettek 17 százaléka voksolna az Emil Boc miniszterelnök által vezetett politikai erőre. A felmérés szerint a harmadik helyet a Nép Pártja (PP) nevű, hivatalosan még be sem jegyzett politikai alakulat foglalja el, amely a megkérdezettek 8 százalékának a támogatását élvezi. Ezt a pártot az egyik román kereskedelmi televízió tulajdonosa, a médiamágnás Dan Diaconescu akarja létrehozni, és majdnem sikerült is neki, de pénteken a bukaresti illetékes bíróság elutasította a bejegyzési kérelmet. 

A felmérés szerint a negyedik és az ötödik helyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) szerepel, mindkét politikai erőnek 5-5 százalék a támogatottsága, ami azt jelenti, hogy a magyar szervezet, valamint a jelenleg parlamenten kívüli PRM is átlépné az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: