2009-09-28 11:20:54• hírek • Garzó Ferenc/MTI

RMDSZ és MNT: még nincs közös nevező

Nem jutott még közös nevezőre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) abban, hogy a szövetség milyen feltételek mellett vállalhatna ismét kormányzati szerepet, s hogy Kelemen Hunornak , az RMDSZ államfőjelöltjének az indulását közösen támogatja-e a két szervezet.

A múlt hétvégén Kolozsváron ülést tartott az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF). E paritásos alapon működő testület létrehozásáról február 22-én született megállapodás az RMDSZ és a Tőkés László vezette EMNT között. Feladata a közös álláspont kialakítása a romániai magyar közösség egészét érintő politikai kérdésekben. Ezek között szerepel a közösségi autonómia különböző formáinak egységes képviselete a romániai és külföldi fórumokon, a választási együttműködés részleteinek kidolgozása, akárcsak a romániai és a  magyarországi közpénzeken alapuló támogatási rendszerek hatékonyságának növelése.

A kolozsvári ülés után mindkét fél elégedetten nyilatkozott a romániai magyarság összefogásának sikeres elemeiről, ugyanakkor két fontos kérdésben még várat magára a teljes egyetértés.

Az újság idézte Tőkés Lászlót, aki elmondta: az RMDSZ felkérte a nemzeti tanácsot, támogassa Kelemen Hunor államfőjelöltet a november 22-i választásokon. "Megfontoljuk a kérést, előbb viszont látni szeretnénk a jelölt választási programját is. Másrészt miután bennünket kihagytak a jelölésből, vagyis nem tisztelt meg azzal az RMDSZ, hogy hozzászóljunk, akkor számunkra ez a kérdés nem képezte a magyar összefogás közvetlen ügyét, most viszont, a hivatalos felkérés után már foglalkozunk az üggyel" - mondta Tőkés, akinek e panaszáról a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) is tudósított, "kérdőjelesnek" minősítve az összefogást.


MArkó béla és Tőkés László. Keresik a közös nevezőt
Markó béla és Tőkés László. Keresik a közös nevezőt


Ezzel kapcsolatosan a Krónika tudni véli: az EMNT elsősorban azért nem siet határozni az államfőjelölt támogatásáról, mert az EMEF ülésén nem kapott választ az RMDSZ-től arra: milyen feltételek teljesülése esetén hajlandó kormányra lépni a szövetség a jelenlegi román nagykoalíció esetleges felbomlása esetén. A lap emlékeztet Tőkés korábbi megnyilatkozására, amelyben  leszögezte: kormányszerepet csak akkor érdemes vállalni, ha közelebb visz az autonómia megvalósításához. A református püspök - aki európai parlamenti képviselő - úgy látja: a hatalmi pozícióból eredő források feletti monopóliumát az RMDSZ csúcsvezetői elsősorban politikai klientúrájuk építésére használják, a valós közösségi igények kielégítése pedig háttérbe szorul.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke elismerte: az RMDSZ és az EMNT jelenleg másképp, de "nem homlokegyenest ellenkezőleg" látja a kormányszereplés kérdését, a szövetségi elnök természetesnek tartja azonban, hogy a két szervezet külön szemléletet képvisel bizonyos ügyekben.

A Krónika vezércikkében úgy vélekedik: Tőkés attól tart, hogy újra kormányra kerülve az RMDSZ számára már nem feltétlenül jelent majd prioritást az EMNT-vel folytatott közös politizálás. Az elnökválasztási kampány azonban akár az adu ászt is jelentheti az EMNT számára abból a szempontból, hogy garanciát csikarjon ki az RMDSZ-től a további együttműködés és a stratégiák összehangolásának biztosítására - írja a lap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: