2017-10-06 11:52:23• hírek • Szatmár.ro

RMDSZ: a szatmári vállalkozók nem értenek egyet az adótörvénykönyvi változtatásokkal

„A pénzügyminisztérium által előterjesztett megosztott ÁFA-befizetésre vonatkozó előírásokat, azzal az indokkal vezetné be a kormány, hogy csökkentse az adócsalást, illetve az áfa-köteles tevékenységet végző cégeket serkentse az áfa befizetésére. Azonban a szakemberek más véleményen vannak, szerintük  a  költségek lesznek nagyobbak, hiszen minden számlakifizetés kétszeri operációs manővert igényelne, leblokkolná a gazdaságot és nagyobb bürokráciával járna” – mutatott rá Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei képviselője, azt követően, hogy kerekasztal-beszélgetésre hívták össze Erdei- Doloczki István képviselővel, a képviselőház költségvetési szakbizottságának tagjával, a gyakorló könyvelőket, pénzügyben dolgozókat és vállalkozókat.

„Sokan vettek részt a megbeszélésen, hiszen az adótörvénykönyv előírásainak ez irányú változásaira, különösképp a megosztott ÁFA-fizetésre még nincsenek felkészülve az érintettek. Azok a cégek, amelyek néhány alkalmazottat foglalkoztatnak, saját könyvelővel nem rendelkeznek, de akár a havi könyvelést vezető kis cégeknek is szinte az egzisztenciájukat veszélyeztető, hatalmas gondot okoz az új adó-befizetési rendszer bevezetése” – fogalmazott Magyar Lóránd. Hozzátette: annál is inkább problémás, mert igazából sejteni sem lehet, mi is az adóhatóság elképzelése a megosztott ÁFA-befizetéssel – amelyet elvileg január 1-től minden érintettnek alkalmaznia kell, viszont október elején még csak nem is körvonalazódik az alkalmazási módszertan.

„Nem lehet támogatni egy ilyen jellegű intézkedést, amely gyakorlatilag nem segíti, hanem megnyomorítja vállalkozásainkat. Ennek ellenére a szakbizottsági munkálatokban olyan módosító javaslatokat fogalmazunk meg, amelyek tekintettel vannak a szakvéleményekre és javaslatokra: kiegészítjük azt az elképzelést, amit a szenátusi szakbizottságokban már bevezettek, hogy csak az önkormányzatok, állami tőkével, vagy többségében állami tőkével működő vállalatok számára legyen kötelező a megosztott ÁFA-befizetés, de csak abban az esetben, ha tevékenységük 80%–kát az állammal bonyolítják le. Továbbá kérjük, hogy a kis- és középvállalkozásokra ne legyen érvényes a megosztott áfa-befizetés” – fogalmaztak a képviselők.

Az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselői nehezményezték, hogy a szaktárca még egy kötelező hatástanulmányt sem mutatott be az érintett szakbizottságokban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: