2020-04-21 17:52:31• hírek • közlemény

RESTART Szatmár: a polgármesteri hivatal lakossági konzultációt tervez és a gazdaság újraindítási stratégiáját készíti elő

Forrás: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala. Fotó: Virág Botond.
Forrás: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala. Fotó: Virág Botond.

"Ebben az időszakban két meghatározó feladatunk van: megvédeni a szatmáriakat a koronavírus általi megfertőződéstől és felkészülni, minél gyorsabban beindítani a helyi gazdaságot. 

A szatmári lakosok védelmében a polgármesteri hivatal megtette a szükséges óvintézkedéseket, a pénzügyi és szervezési lehetőségek szerint: egészségügyi felszereléseket vásároltunk a megyei kórház számára, fertőtlenítettük a közösségi tereket, lépcsőházakat, útfelületeket, a szociális igazgatóság és partnerei pedig közösen nyújtanak segítséget a rászorulóknak. 


Az egészségügyi válsághelyzet azonban a helyi gazdaságra is jelentős negatív hatással van: a járványon túl leszünk, a problémák viszont megmaradnak. Közös fellépésre van szükség az emberi és pénzügyi erőforrások hatékony felhasználásával. Ezért Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala, elsőként az országban, kezdeményezi egy átfogó újraindítási stratégia elkészítését. Széleskörű konzultációt indítunk a lakossággal és a gazdasági szféra képviselőivel a szükségállapot szociális, családi és gazdasági hatásáról, majd ennek alapján szakértők bevonásával készítjük el a “COVID utáni élet” újraindítását. 

  1. Első lépés az információk begyűjtésében a szatmári lakosok körében indított LAKOSSÁGI KONZULTÁCIÓ, amelyet a https://bit.ly/consultaresm címen lehet kitölteni, április 21. és május 3. között. Kitöltése mindössze 15 percet vesz igénybe, a kérdések a szükségállapot családi életre, családi költségvetésre vonatkozó hatását érintik, de lehetőség van igények, javaslatok megfogalmazására is. A beküldött adatok anonimitását biztosítjuk, az elemzést szociológusok és más területek szakemberei végzik.
     

  2. A lakosság megkérdezése mellett kiemelten fontosnak tartjuk a SZAKMAI PÁRBESZÉDET a helyi vállalkozásokkal: a gazdasági élet képviselői a https://bit.ly/dialogfirme címen tölthetik ki a kérdőívet, szintén április 21. és május 3. között. A specifikus kérdésekre adott válaszokat közgazdászok és gazdasági szakértők fogják elemezni, biztosítjuk a beküldött adatok bizalmas jellegét. A vállalkozások képviselőivel tevékenységi területek szerinti, közvetlen megbeszéléseket indítunk, bevonva a Kereskedelmi Kamara, a Román-Németi Gazdasági Egyesület és egyéb partnereink szakértőit.
     

  3. Ezek alapján a szociológusok, közgazdászok, önkormányzati szakemberek munkacsoportja elemzi és elkészíti a város szektoriális STRATÉGIÁJÁT, amely a koronavírus káros gazdasági hatásait hivatott mérsékelni. A stratégia tartalmazza a jelenlegi helyzet elemzését, javaslatokat és megoldásokat a gazdasági szféra és önkormányzat beavatkozási területein. A polgármesteri hivatal költségvetését is módosítani fogjuk, a jelenlegi és jövőbeni igényeknek megfelelően. A munkacsoport a kormány döntéseit is figyelembe fogja venni: az állampolgárok és vállalkozások pénzügyi támogatása az állam feladata, a helyi önkormányzat és közösség elvárása pedig az, hogy központi szinten hozzanak hatékony döntéseket. Olyanokat, amelyek a szatmári közösség érdekeit szolgálják, közép- és hosszú távon. 

A városi költségvetés jelentős hiányt fog szenvedni a gazdasági visszaesés miatt: a városi bevételek nagy része a bérek után befizetett járulékok visszaosztásából származik, a helyi cégek leállása okán Bukarest sokkal kevesebbet fog Szatmárra juttatni. Ezért a polgármesteri hivatal nem tud közvetlen pénzügyi segítséget nyújtani a lakosoknak, vállalkozásoknak, viszont minden egyéb eszközével azon lesz, hogy a válság hatásait csökkentse. 


Arra kérjük Önöket, töltsék ki, osszák meg ismerőseikkel is a kérdőíveket. Várjuk a javaslatokat, információkat, mi pedig legjobb tudásunk szerint fogunk dolgozni azon, hogy Szatmárnémeti ismét fejlődési pályára álljon. Együtt sikerülni fog" - olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: