2014-08-13 10:28:04• hírek • MTI

Putyin személyi kultusza

Mickey Rourke egy Putyint ábrázoló pólóban feszít
Mickey Rourke egy Putyint ábrázoló pólóban feszít

Miközben nyugaton az ukrán válsággal kapcsolatban egyesek már-már Adolf Hitlerhez hasonlítják, hazájában újabb és újabb magasságokba ér Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűsége és személyi kultusza is.

Ez utóbbit jellemzi, hogy sok orosz három órát is hajlandó sorban állni a moszkvai GUM áruházban, hogy megvásárolhassa egy, a napokban piacra dobott, Putyint dicsőítő pólókollekció egy-egy darabját. A 15 fajta ruhadarab közül az egyik lóháton ábrázolja az államfőt, és - a Tatu együttes egy slágerének címére utalva - azt hirdeti: "Senki sem érhet utol minket!"; egy másik pólón Putyin az Oroszország által márciusban Ukrajnától annektált Krím félszigeten koktélozik; egy harmadik szerint pedig ő "a legkedvesebb ember".

A napokban Mickey Rourke amerikai filmsztár is beállt a sorba, és vett magának egy Putyint dicsőítő pólót. Nem ő az egyetlen kiöregedőben lévő nyugati színész, aki az orosz államfő mögé állt: Steven Seagal a Krímben tartott koncertet, Gérard Dépardieu pedig - aki korábban Oroszországban telepedett le adózási megfontolásokból - a napokban egy oroszországi filmfesztiválon arról beszélt, hogy mennyire szereti Putyint.

A fentieknél azonban beszédesebb adat Putyin megítélését illetően, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint az oroszok 87 százaléka van pozitív véleménnyel róla - ez januárban még csak 65 százalék volt.

Az orosz elnök népszerűségéhez minden bizonnyal hozzájárul, hogy a Kreml által irányított állami média egy rossz szót sem szól róla, bírálóit és az ellenzéket pedig egész egyszerűen nem szólaltatja meg. Sőt: az állami média egy bátor harcos képét festi Putyinról, aki a nyugati szankciók és a gazdasági hátulütők ellenére mindent megtesz, hogy védelmezze a kelet-ukrajnai oroszajkú lakosságot. Sok orosz pedig ezt hallva és látva kifejezetten büszke arra, hogy Putyin jól elbánik a Nyugattal - különösen az Egyesült Államokkal - az ukrajnai konfliktusban.



Az oroszok már eddig is hozzászokhattak, hogy a nyári hónapokban Putyint félmeztelenül lovagolva, vadászpuskával, horgászva, vagy esetleg úszva láthatják, más alkalommal elkötelezett állatvédőként ábrázoló képeket közöl az államfő férfiasságát hangsúlyozni kívánó média. Azonban idén nyáron már egy fokkal harciasabb a hangulat: a vadonban nyaralás helyett Putyin nemsokára a Krímbe utazik, miközben a moszkvai metrót harckocsikat ábrázoló plakátok lepték el, a tévében egyre több a háborús film, az orosz hadsereg pedig a közelmúltban számtalan gyakorlatot tartott az ukrán határnál, és próbaképpen tartalékosokat is behívattak - írja a dpa német hírügynökség.

A pólókollekciónak természetesen olyan darabja is van, amely katonai gyakorlóban ábrázolja Putyint. A kollekció tervezői, Anna Jefremova és Ivan Jersov szerint azonban nem az állami média propagandája felelős az elnök népszerűségéért, hanem Oroszország olyan közelmúltbeli sikerei, mint például a téli olimpiai játékokon elnyert aranyak, a Krím "visszacsatolása", vagy az orosz válogatott győzelme a májusi jégkorong-világbajnokságon.

Míg azonban a világban sokak meggyőződése, hogy az orosz vezető egy mély politikai csapda mélyén ül, amelyből nincs kiút, Oroszország egy váratlan húzásra, egy politikai cselre vár Putyin részről, mivel az elnök egyik "márkajele a kiszámíthatatlanság", amellyel végül mindenkit meglep - mondta Nyikolaj Szlobin orosz politológus a dpa német hírügynökségnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: