2016-04-08 11:11:11• hírek • MTI/Reuters/AFP/APA

Putyin: az offshore-kiszivárogtatások célja Oroszország gyengítése

Kinevezték és csütörtökön már be is iktatták hivatalába Sigurdur Ingi Jóhannsson eddigi mezőgazdasági minisztert Izland új kormányfőjének. Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasította a személyét a panamai offshore-iratokhoz kapcsolni szándékozó törekvéseket, és úgy vélte, a kiszivárogtatások részét képzik a Nyugat Oroszország meggyengítését célzó erőfeszítéseinek.

A panamai offshore-botrányban érintett, és emiatt ideiglenesen félreálló Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök helyére kinevezett Jóhannsson azt ígérte a választóknak, hogy "látni fogják a különbséget" közte és elődje között.

A Gunnlaugsson vezette, jobbközép Haladó Pártból és a Függetlenségi Pártból álló kormánykoalíció döntése értelmében Jóhannsson az előre hozott választásokig marad hivatalban, amelyeket a voksolás menetrendszerű időpontjánál legalább hat hónappal korábbra, őszre tűznek ki.

Vlagyimir Putyin egy szentpétervári újságírófórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy noha az iratokban ő személy szerint nem szerepel, a fényképe a híradásokban mégis előtérben van az ügyben valóban érintettek között. Hangsúlyozta, hogy a "panamai iratokban" (Oroszországgal kapcsolatban) nem volt jele a korrupciónak.

Az orosz elnök "információs terméknek" nevezte azt, hogy ha már róla nem találtak semmit, megtalálták néhány ismerősét és barátját, "kiástak valami anyagot" és azt összeillesztették. Az offshore-botrány célzott kirobbantásával - a WikiLeaksre hivatkozva - az Egyesült Államok "bizonyos tisztségviselőit és hivatalos ügynökségeit" vádolta meg. Szerinte az amerikai kormány néhány (meg nem nevezett) tisztségviselője bocsánatot kért a történtekért.

Oroszországban a kormányzati kommunikáció szerint Putyin ellen a szeptemberi parlamenti választások előtt lejárató kampány indult.

Putyin kijelentette, büszke a "panamai iratokban" szereplő Szergej Roldugin csellista barátságára. Az elnök szerint a zenész semmilyen törvénytelenséget nem követett el és csaknem minden vállalkozásból szerzett pénzét arra költötte, hogy hangszereket vásároljon külföldön, amelyeket orosz közintézményeknek adományozott.

A Hypo Vorarlberg osztrák bank vezetője lemondott, miután a kiszivárogtatott információk szerint ez a pénzintézet is közreműködött a panamai offshore ügyletekben - jelentette csütörtökön az osztrák média. Michael Grahammer indoklása szerint a bankot és a személyét ért médiatámadások miatt hozta meg döntését. Közleményében továbbra is a bank által folytatott ügyletek jogszerűségét hangsúlyozta.

A Rothschild cégcsoport megerősítette, hogy valóban bizalmi szerződést kötöttek az ukrán elnök tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalat irányításának átvételéről, és leszögezték, hogy a szerződés a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő tartalmú.

A hét elején ismertté vált, hogy Petro Porosenko ukrán államfő neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán. Az ukrán sajtóban megjelent kommentárok szerint komoly felháborodást keltett az ország lakossága körében az, hogy az államfő offshore céggel rendelkezik, ami további politikai presztízsveszteséget okozott neki. Az ügy iróniája ugyanakkor az, hogy Porosenko egyszerűen be akarta tartani választási ígéretét a Roshen eladására vonatkozóan, de ennek megvalósításához elkerülhetetlen volt a cég megalapítása - írták a The Washington Post amerikai lapban megjelent, majd az Ukrajinszka Pravda hírportál által is leközölt cikk ukrán szerzői.

A nemzetközi offshore-botrány középpontjában szereplő panamai székhelyű ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca közreműködésével alapított fiktív, de még aktív üzleti vállalkozások közel egyharmadát az iroda kínai, illetve hongkongi kirendeltségein keresztül jegyezték be - jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap csütörtökön.

A napokban nyilvánosságra hozott kiszivárogtatások szerint a kétes ügyletekben Kínában több jelenlegi és múltbéli politikai vezető közelebbi-távolabbi rokona, családtagja érintett, de a legújabb hírekben neves milliárdos üzletembereket is beazonosítottak.

Mintegy hatszáz izraeli vállalkozás és nyolcszázötven részvényes neve is szerepel a panamai-iratokban. A prominens nevek között megtalálható Jakob Veinrót ismert sztárügyvéd, valamint az a Dov Veiszglasz nevű ügyvéd, aki egykor Ariel Saron néhai izraeli miniszterelnök tanácsadója és irodavezetője volt.

Ion Tiriac volt román teniszcsillag - jelenleg Románia leggazdagabb üzletembere - egy panamai alapítványba helyezte teljes vagyonát - írta csütörtökön a Rise Project oknyomozó hírportál, amely a panamai-iratok romániai adatainak feldolgozását végzi.

Juan Carlos Varela panamai elnök szerdán bejelentette, panamai és nemzetközi szakértőkből álló, a közép-amerikai ország pénzügyi gyakorlatait vizsgáló bizottságot hoz létre a panamai kormány. A bizottság feladata az ország pénzügyi gyakorlatainak értékelése lesz, illetve az, hogy intézkedéseket javasoljon. Az elnök közölte, a bizottság munkájának eredményeit megosztják a világ többi országával, hogy átláthatóbbá tegyék Panama jogi és pénzügyi rendszerét.

A döntés előzménye, hogy hatalmas információtömeg került nyilvánosságra vasárnap volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről a Mossack Fonseca nevű, panamai székhelyű ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: