2015-02-03 10:03:10• hírek • MTI

Putyin a harcok beszüntetésére szólított fel

Az orosz államfő az ukrajnai harcok beszüntetésére szólított fel - közölte az elnök szóvivője hétfőn.

"Vlagyimir Putyin rendkívül aggódik a szűnni nem akaró összecsapások nyomán a Donyec-medencében kialakult helyzet miatt, és a konfliktusban érintett minden felet arra szólít fel, hogy késedelem nélkül hagyjanak fel a harci cselekményekkel és az erőszak bármely megnyilvánulásával"- fejtette ki Dmitrij Peszkov az ukrán válság rendezésére létrehozott összekötő csoport múlt hét végén, Minszkben kudarccal végződött tárgyalásaival kapcsolatban.

Az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok, valamint az ukrán hatalom képviselői között Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közvetítésével szervezett egyeztetés résztvevői nem jutottak megállapodásra szombaton a fehérorosz fővárosban.

Az orosz elnöki hivatal név nélkül nyilatkozó képviselője a TASZSZ-nak ugyanakkor azt mondta, hogy egyetért a délkelet-ukrajnai "felkelők" rendkívül kemény minszki álláspontjával, valamint legutóbbi kijelentéseikkel. Szerinte a kiterjedt harcok alapján nehéz lenne nem egyetérteni a szakadárokkal. Az orosz elnöki hivatal illetékese azt mondta, Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövet sokat tett azért, hogy rávegye a "felkelőket" a tárgyalások folytatására. "Mindazonáltal ebben a helyzetben bármely befolyási lehetőségnek vannak korlátai" - tette hozzá a Kreml képviselője.

Vasárnap azonnali tűzszünetet sürgetett Délkelet-Ukrajnában Francois Hollande francia, Angela Merkel német és Petro Porosenko ukrán államfő. Az állami vezetők telefonon egyeztettek.

Az ukrán hatalmat a csoportban képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök állítása szerint a szakadárok képviselői ultimátumokat támasztottak Kijevvel szemben, és nem voltak hajlandók fegyvernyugvásról tárgyalni.

Denisz Pusilin, a donyecki szakadárok képviselője viszont azt vetette Kijev szemére, hogy a szeptemberi minszki megállapodásban foglalt frontvonalak mentén akar tűzszünetet kötni. Az elvileg életben lévő tűzszünet ellenére ugyanakkor a szeparatisták újabb területeket szereztek, amelyeket nem hajlandók feladni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: