2013-09-14 09:48:43• hírek • MTI

Putyin Nobel-békedíjas lehet

Az afganisztáni háború lezárásáért annak idején Mihail Gorbacsovot Nobel-békedíjjal tüntették ki. Barack Obama amerikai elnök ugyancsak megkapta a díjat békekezdeményezéseiért.

Vlagyimir Putyint felterjeszthetik a Nobel-békedíjra - közölte internetes honlapján az Oroszország Hangja orosz médiacég és a The Huffington Post című nemzetközi hírportál brit változata.

E források szerint a kezdeményezés Szergej Komkovnak, az Oroszországi Oktatási Alapítvány elnökének a nevéhez fűződik. Ő levelet írt a Nobel-bizottságnak, s abban kifejti: Vlagyimir Putyin bizonyságot tett a béke ügye iránti elkötelezettségéről. "A világ egyik vezető országának a vezetőjeként minden erőfeszítésével arra törekedett, hogy fenntartsa a békét és a nyugalmat saját országában, és tevékenyen hozzájárult a planétán kirobbant bármely konfliktus békés rendezéséhez" - olvasható a levélben. Ez azonban még nem hivatalos felterjesztés: Komkov ugyanis nem tartozik ahhoz a körhöz, amely hivatalosan is javaslatot tehet.

Az Oroszország Hangja honlapján arról ír: Európában is egyre több szó esik Putyin érdemeiről a szíriai krízis rendezésében. "Franciaországban már aláírásgyűjtés kezdődött, a petíció szövege hasonló Komkov levelének tartalmához. Róma utcáin plakátok jelentek meg az orosz elnök arcképével, +Putyinnal vagyok+ aláírással" - olvasható az orosz hírportálon.

A brit portál arra hívja fel a figyelmet, hogy az ötletet a Rupert Murdoch médiacézár tulajdonában lévő Fox News amerikai hírcsatorna is támogatta. Kathleen Troia McFarland, a Fox News nemzetbiztonsági szakértője - aki a Nixon-, Ford- és Reagan-kormányzatban különböző állami tisztségeket viselt a nemzetbiztonságért felelős posztokon - úgy fogalmazott: "A világ tisztában van azzal, hogy Vlagyimir Putyin egyike azoknak, akik valóban megérdemlik a Nobel-békedíjat." 

A Nobel-bizottság nem kommentálja a hírt, hiszen a jelöltekről szóló információk titkosak, a kitüntetettek nevét csak október 11. után hozzák nyilvánosságra - írja az Oroszország Hangja.  
Hozzáfűzi ugyanakkor: még ha a felröppent információk igazak is, Putyin az idén bizonyosan nem lesz Nobel-békedíjas, hiszen az erre vonatkozó javaslatokat februárig be kellett küldeni. "Megkapja-e az orosz államfő a rangos díjat jövőre, ez majd kiderül, főleg abból, ahogyan a Szíria körüli események alakulnak" - írja az orosz portál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: