2007-09-03 17:16:23• hírek • István Löchli

Pusztulnak az őserdők

A Kongó Őserdő az Amazonas után a legnagyobb esőerdő a világon, amelynek több mint fele a Kongói Demokratikus Köztársaság területén helyezkedik el.

A több mint 21 millió hektárnyi védett erdő jelenleg a faipar „kezelésében van”. A Greenpeace jelenleg a térségben történő ökológiai bűncselekmények felderítésén dolgozik. A Kongói Köztársaság 2002-ben bevezetett moratóriuma alapján tilos mindenfajta fakitermelési jog kiadása, kiterjesztése és megújítása. A tilalom folyamatos megerősítése ellenére az illegális tevékenység továbbra is tart.

A Kongói Őserdő a törpecsimpánz, más néven bonobó és egyéb veszélyeztetett állatfajok, mint például az erdei elefánt és a víziló élőhelye. A magasabb szintű védelemre szoruló terület többek között számos etnikai kisebbség (pl.: Bantu törzsek) lakhelye is.

Greenpeace egy vállalatot különösképpen felelősnek tart az erdővédelmi törvények megsértésében. Az ITB nevű cég aktívan végez fakitermelést Lac Tumba térségében. 294.000 hektárra kiállított engedélyük a tilalom hatályba lépése után lett kérvényezve. Az ITB mindenféle erdőgazdálkodási terv nélkül védett fafajok ezreit pusztítja el és exportálja európai piacokra. „A faipari cégek általában csodákat ígérnek a helyi lakosságnak: munkát, iskolát, kórházakat de végül mindig bebizonyosodik, hogy a rövidtávú profiton kívül nem érdekli őket semmi más. Az erdők erőforrásainak teljes kiszipolyozása után ezek a cégek általában eltűnnek és helyükön legfeljebb tönkretett utak, tető nélküli iskolák és gyógyszer nélküli kórházak maradnak” mondta Matthieu Yela Bonketo, CEDEN nevű, kongói egyenlítői térségi civil szervezet koordinátora. „Az ipari fakitermelésnek nincsenek előnyei az itteniek számára. A Bantuknak és egyéb nemzetiségeknek, akik az erdőben, az erdőből élnek, csak szenvedést hoz az ipar jelenléte.” foglalta össze Bonketo.

Greenpeace


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: