2008-07-16 12:21:56• hírek • Csenteri Judit

Eltűnőben vannak a belföldi gyümölcsök.

gyumolcsA hazai gyümölcstermelésben továbbra is csökkenő tendencia mutatkozik.

Folyamatosan csökken a hazai gyümölcstermelés és ezt csak tetőzte a márciusi hideg, amely jócskán „meglopta" a tavaszi termést. Románia lakosságának asztalára ennek folytán csak a potenciális meggy, cseresznye, barack és szilva termések mindössze 10-15%-a jutott el.

Az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának egy múlt hónapi felmérése szerint Románia lakossága az Európai Unióhoz viszonyítva igen kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt el évente. 2005 és 2007 között például mindössze 40 kg friss termést fogyasztott évente, ami megközelítőleg fele az Európai Unió átlagának.

Jelenleg Románia az ország gyümölcs-szükségletének körülbelül 15%-át tudja még előállítani. A helyzeten egy olyan stratégia tudna leginkább segíteni, amely évi ezer hektárnyi gyümölcsfa ültetését írná elő. Míg az alma és szilvatermelés elég jól megy az országban, a cseresznye termelésében 1989 óta hatalmas hanyatlás következett be: a 20 évvel ezelőtti 5 - 6 ezer tonnához képest, ma mindössze ezer tonnát tud előállítani az ország.

A minisztérium adatai szerint a gyümölcstermelés a következő képen csökkent az elmúlt három évben: 2005-ben még 1,6 millió tonnát állított elő az ország, 2006-ban 1,5 millió tonnát, míg 2007-ben az előállított mennyiség már 1 millió tonnára csökkent.

Cs. J.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: