2012-05-15 14:31:59• hírek • MTI

Pusztulnak a fenyőerdők Erdélyben

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A szakemberek keresik a magyarázatot arra, hogy  az erdélyi fenyőerdőkben miért jelennek meg a kiszáradt fenyők által kirajzolt, hatalmas barna foltok.

A jelenséget a Székelyudvarhely melletti Rez-tetőn figyelték meg. Ioan Banucu, a Homoródi Erdészeti Hivatal vezetője szerint a pusztulás Erdély-szerte elterjedt jelenség. Az erdészek eleinte arra gyanakodtak, hogy a tavaszi időszakban igen gyakori erdőtüzek következménye a fák elszáradása egy-egy területen. Olyan területeken is kiszáradhatnak ugyanakkor a fenyőerdők, ahol a tüzek csak az aljnövényzetet érintették. Később azt is megállapították, hogy olyan területeken is száradnak a fák, ahol a lángok nem érintették az erdőt.

Balog Ágoston erdész tudni véli, hogy fenyőfa-raklapokkal kerültek nyugatról kórokozók Közép- és Kelet-Európába. Az erdész azonban azt is hozzátette, ez az összefüggés egyelőre nem bizonyított. Az erdész szerint a tavalyi szárazság és az erdőtűz könnyű prédává tette az erdőt a kórokozók számára.

A Rez-tető

Ambrus László, az udvarhelyi Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy egész Erdélyt érintő problémáról van szó. Elmondta: még keresik az okokat, de a kórokozók, bogarak pusztítására gyanakszanak. Szakemberek egyetértenek abban, hogy - az okoktól függetlenül - a kiszáradt fákat sürgősen ki kell vágni, és a kopáran maradt területeket mielőbb be kell fásítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: