2010-06-03 11:22:46• hírek • Szatmar.ro

Tornádóképződmény Szatmár fölött

Ritkán látható, különleges meteorológiai jelenségre lett figyelmes szerda délután a Szatmár.ro egyik hűséges olvasója Szatmárnémeti fölött: az extrém meteorológiai jelenséget a szaknyelv tubaként jegyzi, szélsőséges esetben ebből alakulnak ki a tornádók is.

Vélhetően lassan már mindenkinek elege van a hetek óta beborult égből és a folyamatos esőzésekből. Ám ez lehetővé tette egyik hűséges olvasónknak, Bodnár Zoltánnak, hogy egy különleges légköri jelenséget, ún. tubát kapjon lencsevégre.

A tuba felhőtölcsér, légörvény, mely a benne zajló felhőképződés miatt lesz látható. Földet érése esetén tornádónak nevezzük, ekkor hatalmas pusztítást végez, életveszélyessé válhat. A tuba gomolyos szerkezetű felhőből, legtöbbször zivatarfelhőből nyúlik alá.

A tuba kialakulásának egyik feltétele az alacsony felhőalap, vagyis az, hogy a kondenzációs szint a talajfelszínhez minél közelebb legyen, ehhez szükséges megfelelő mennyiségű pára jelenléte a légkörben. Tubák létrejöttének másik feltétele a kellő erősségű örvényesség jelenléte, melyet a vertikális szélnyírás, vagyis az eltérő magassági szinteken mérhető szélvektorok különbsége biztosít, írja a wikipédia a jelenségről.

Egy tuba Szatmárnémeti fölött

Egy tuba Szatmárnémeti fölött

Egy tuba Szatmárnémeti fölött

Ön is segíthet a Szatmár.ro szerkesztésében. Amennyiben olyan eseménynek szemtanúja, ami érdekelheti a Szatmár.ro olvasóit, értesítsen minket. Amennyiben olyan híre, hírfotója, videója van, amelyet meg szeretne osztani, a következő e-mail címen tudassa velünk: szatmarriporter@gmail.com

A hír beküldésénél kérjük, vegyen figyelembe néhány alapvető elvárást. A mellékelt szövegből derüljön ki, hol, mikor, mi történt, illetve milyen eseménynek volt szemtanuja, és ne felejtse el feltüntetni a szerző nevét is.

Kérjük törekedjen arra, hogy minél jobb minőségű képet készítsen, valamint tartsa szem előtt az adott esemény aktualitását. Amennyiben a küldött információt érdekesnek találjuk, hamarosan viszontláthatja a Szatmár.ro-n. Köszönjük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: