2011-05-24 08:40:56• hírek • MTI

Pusztított a tornádó

A mentőcsapatok által napközben megtalált holttestekkel együtt hétfő estére 116-ra emelkedett a Missouri állambeli Joplin kisvároson végigsöprő tornádó halálos áldozatainak száma.

A hatóságok szerint ennél is több lehet az emberveszteség. Az 50 ezer lakosú városra vasárnap este lecsapó forgószél mintegy 2000 épületben, a település egyharmadában okozott kárt. A veszélyt jelző szirénák mintegy 20 perccel a természeti csapás érkezése előtt szólaltak meg.

Az Egyesült Államokban tornádó csaknem hat évtizede nem ölt meg ennyi embert. (1953-ban a michigani Flintben 116-an vesztették életüket.) A szélvihar egy több mint 9 kilométer hosszú és mintegy 800 méter széles sávban végzett szörnyű pusztítást Joplinban, iskolákat, templomokat, üzleteket és otthonokat téve a földdel egyenlővé. Súlyosan megrongálódott a nyolcemeletes Szent János-kórház is, ahonnan a vihar egyes tárgyakat száz kilométeres távolságra repített el.
A mentést hétfőn erős zivatarok és tüzek nehezítették - utóbbiakat gázvezetékek eltörése okozta -, de a mentőcsapatok hét embert ki tudtak menteni a romok alól. Jay Nixon missouri kormányzó kifejezte abbéli reményét, hogy találnak további túlélőket.


Hihetetlen pusztítást végzett a tornádó
Hihetetlen pusztítást végzett a tornádó



A jopliniak rokonai, ismerőse a Facebook segítségével próbálják felkutatni azokat, akik életben maradtak, vagy legalább információt szerezni róluk.

A joplini tornádó egyike volt annak a 68 forgószélnek, amely a hétvégén pusztított a hét közép-nyugati államban. Minneapolisból és a kansasi Readingből is jelentettek egy-egy halálesetet és több súlyos sérülést is. Kansas állam kormányzója, Sam Brownback hétfőn 16 megyében hirdette ki a szükségállapotot.

Az Egyesült Államokon egyedül áprilisban több mint 600 tornádó söpört végig, amivel megdőlt az abszolút havi rekord, 542 feljegyzett forgószél 2003 májusában. Az előző áprilisi rekord 1974-ben született, 267 tornádóval. Idén április végén a déli államokban tomboló tornádók 24 óra alatt több, mint 350 ember életét oltották ki. A legsúlyosabb veszteségeket Alabama szenvedte el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: