2019-01-14 12:55:36• hírek • Bede Emőke

Pusztító tűzesetek és halálos balesetek nyomták rá bélyegüket a 2018-as évre

Hétfő délelőtt évértékelőre gyűlt össze a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Nicolae Dima közel egy órán át ismertette az egység 2018-as eredményeket és megvalósításokat, de nem felejtette el számba venni azokat az eseményeket, bevetéseket sem, melyek visszavonhatatlanul rányomták bélyegüket a tavalyi évre.

A prezentáció ezen fejezete sajnos igen vaskosra sikeredett, hiszen 2018-ban a számos tűzeset és közlekedési baleset mellett az időjárás is okozott néhány kellemetlen percet. Gondoljunk csak a megyét elárasztó hatalmas esőzésekre, illetve a télen lehulló hórengetegre, mely alatt faágak és villanyvezetékek adták meg magukat. Ilyen szélsőséges időjárási körülmények alatt is a katasztrófavédelemhez futnak be a hívások.



Bár ezen események voltak a legnagyobb hatással a megye lakosságára, a legnagyobb megdöbbenést mégis azok a tragédiák okozták, melyek emberéleteket is követeltek. Biztosan olvasóink is emlékeznek még arra a szörnyű esetre, amikor egy Volkswagen Polo és egy kamion ütközött össze frontálisan Kismajtény közelében. A teherautó részlegesen, a személyautó teljesen kiégett, utóbbi sofőrjének már csak az elszenesedett holttestét találták meg. Hasonló szörnyűségként könyvelte el a tűzoltóparancsnok azt a Sárközújlak és Avasújváros között történt balesetet, melyben egy fiatal pár vesztette életét. Piros kód pedig akkor lépett érvénybe az elmúlt évben, amikor áprilisban két busz ütközött össze az Ipari Park bejáratánál, ahova azóta egyébként körforgalom is került a további incidensek elkerülése végett.





Ezen incidensek mellett a lánglovagoknak számtalan tűzesettel is szembe kellett nézniük. Ezek közül Dima a gombáspusztai autóbontó esetét emelte ki példaként. Mivel az épületekben igen sok volt az éghető anyag, így a tűzoltóknak kifejezetten nehéz dolguk volt, a helyzetet pedig az is bonyolította, hogy a tűzoltóautók nem tudtak elég közel hajtani az épületekhez az udvaron parkoló autóktól.
 

Mindezek mellett olyan eseteknél is helyt kellett állniuk a Szatmár megyei tűzoltóknak, melyekben lángokról szó sem volt, ehelyett szorult helyzetbe került embereket kellett megmenteniük. Gondoljunk csak például azokra a férfiakra, kik egy kútban túl mélyre ereszkedtek és az oxigénhiány miatt eszméletüket vesztették, mi több, egyiküket már nem is tudták visszahozni az életbe.
 

Nicolae Dima parancsnok évértékelőjében ezen bevetések mellett természetesen helyet kaptak azok is, melyek bizonyítják, nem csak az embernek lehet szüksége segítségre. 2018-ban többször is volt arra példa, hogy a tűzoltókat csatornába vagy emésztőgödörbe esett lóhoz, esetleg kútba pottyant kutyához riasztották. A tűzoltók ezeket az eseteket is megfelelő komolysággal kezelték, így mindegyik négylábút sikerült időben kimenekíteni.
 

Végszóként a tűzoltóparancsnok megköszönte bajtársai munkáját, 2019-ra pedig eseményektől mentes időszakot kívánt nekik.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: