2009-04-06 14:31:15• hírek • MTI/AFP/AP

Pusztító földrengés Olaszországban

Apokalipszisre emlékeztetett a legkevesebb 50 halálos áldozatot követelő közép-olaszországi földrengés, az epicentrumhoz közeli L'Aquilában élő egyik szemtanú elbeszélése szerint.

"Három hónapja vannak itt rengések, és egyre erősebbek lettek. Vasárnap éjjel bekövetkezett az apokalipszis, a házunk összedőlt, romhalmazzá vált, nem lehet újjáépíteni" - mondja Maria Francesco.

A helyi kórházban a folyosók is zsúfolásig megteltek ellátásra váró sérültekkel, miközben a mentőcsapatok és a rokonaikat féltő helyiek teljes erővel kutatnak a romok között túlélők után.

A közel 70 ezer lakosú településen - Abruzzók körzet központjában - legalább 10 ezer épület rongálódott meg. Félig összedőlt egy kollégium, és a romok között rekedt vagy fél tucat diák. Sokan alsónadrágban, hálóingben menekültek ki az épületből. "Néhányan még éppen lejutottunk a földszintre, de onnan már csak egy résen keresztül tudtunk nagy nehezen kikecmeregni" - mondta egy 22 éves diák. "Az ágyamban feküdtem, amikor megindult a föld. Azt hittem, soha nem lesz vége. Hallottam, ahogy körülöttem újabb és újabb részek omolnak le az épületből."

A romokkal, törmelékkel és porral vastagon borított utcákon egymás nyakába borulnak a rokonaikra, ismerőseikre rátaláló helyiek. Mások imádkoznak, vagy megállás nélkül, rémülten hívják szeretteiket mobiltelefonon. Egy összedőlt háznál síri csend honol - a kutyás mentők parancsára, hogy meghallhassák a romok alatt rekedt lakók esetleges életjeleit. Máshol a mentőcsapatok a helyiekkel karöltve szedik szét óvatosan a hatalmas kupacokat, amelyek vasárnap este még családok otthonai voltak.

"Azonnal rohantunk kifelé, amikor megéreztük az első rezgéseket" - mondja egy fiatalember, aki egy ruhákkal tömött nagy koffert cipel. "Egyszer csak felébredtünk, és már szaladtunk is le a lépcsőn, úgy, ahogy voltunk, pizsamában." A San Salvatore kórházban az udvaron is vérző sérültek várnak ellátásra, mert nem férnek el már a folyosókon sem.

L'Aquilában beomlott egy templom kupolája, és megrongálódott a székesegyház is. A kollégiumon kívül egy szálloda is összedőlt, a lakhatatlanná vált otthonok száma pedig elérheti a 15 ezret - mondta Agostino Miozzo, a polgári védelem tisztségviselője. "Ez azt jelenti, hogy sok ezer emberről kell gondoskodnunk a következő hetekben és hónapokban. Az a célunk, hogy már ma estére hajlékot biztosítsunk mindenkinek."

A földrengéstől sújtott területet a mentőegységek a középkorban alapított várostól számított 30 kilométeres sugarú körben határozták meg. A mostani földlökéseket néhány kisebb erejű rengés előzte meg vasárnap a késő esti, majd a hétfő kora hajnali órákban. Az első lökéseket vasárnap este 10 órakor észlelték az ország északi részén fekvő Emilia-Romagna körzetben. A RAI televízió és az ANSA hírügynökség hétfő déli jelentése szerint a halottak száma elérte a negyvenet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: