2010-12-03 09:28:02• hírek • MTI/AFP/AP/APA

Pusztítanak a lángok

Péntek hajnalig sem sikerült megfékezni az Izrael történetében eddigi legnagyobb erdőtüzet.

A hatóságok szerint a lángok a hajnali órákban gyors ütemben terjedtek Haifa irányába. A kikötőváros polgármestere előzetes óvintézkedésként elrendelte az egyik haifai előváros evakuálását. A lángok megfékezésére nagyszámú tűzoltót vezényeltek ki, ennek ellenére az éjszaka folyamán sem sikerült eloltani - vagy legalábbis megfékezni - a tüzet.

A hatalmas bozóttűz csütörtökön lobant lángra Haifa közelében, a Karmel-hegyi települések több száz lakóját kimenekítették, és elszállították egy, a tűz által fenyegetett börtön ötszáz foglyát is.

A tűz déltájban tört ki, és gyorsan terjedt az évszakhoz képest szokatlanul forró és száraz időjárási feltételek között. Ez az ország történetének egyik legtöbb áldozatot követelő, legsúlyosabb természeti katasztrófája.

A Damon börtön ötszáz foglyát, akik között sok a palesztin, a környék más börtöneibe szállították, az evakuáció során a tűz átterjedt egy autóbuszra, amely 50 börtönőrt szállított. A halottak többsége közülük került ki. A rabok közül nem sérült meg senki. Többen eltűntek, köztük két rendőr. Eddig 2800 hektárnyi terület teljesen kiégett, több tucatnyi a sérültek száma, köztük tűzoltók is vannak és negyven halálos áldozatról tájékoztatnak a hírügynökségek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felkérte Ciprust, Görögországot, Olaszországot és Oroszországot, hogy segítsenek országának a tűz eloltásában.

Részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és segítséget ígért Izraelnek Barack Obama amerikai elnök is.
Izraelben az utóbbi hónapokban szinte egyáltalán nem vagy alig esett csapadék, valószínűleg ez is hozzájárult a tűz kitöréséhez az ország északi részében, bár a szándékos gyújtogatást sem zárják ki. Erre utal, hogy a rendőrségi szóvivő szerint több, egymástól független kisebb tűzfészket találtak. Ugyanakkor az izraeli média azt jelentette, elképzelhető, hogy egy környékbeli illegális hulladéklerakó gyulladt ki, és a kiszáradt aljnövényzet megkönnyítette a lángok terjedését.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: