2017-01-11 13:54:17• hírek • Szatmár.ro

Pusztít a hideg az állatvilágban is - de ez jó hír!

A fagyos időben fokozottabb a természetes kiválasztódás - elvileg csökkenni fog a kullancsok száma is.

Jó néhány éve nem volt ilyen hideg, illetve hosszan tartó hideg idő Szatmár megyében. Az alacsony hőmérséklet az állatvilágot is megviseli, ám ez sok esetben jó dolog is lehet.

Mint azt Márk-Nagy Jánostól, a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület vezetőjétől megtudtuk, a hideg segít a természetes kiválasztódásban - azaz a gyengébb, kevésbé életrevaló egyedek elhullanak, ezzel pedig erősödik a genetikai állomány. Persze a védett fajok esetében az elhullás nem kedvező, emiatt például az EKE mindent megtesz ezek védelmében, segítve a tél túlélését. Márk-Nagytól azt is megtudtuk, hogy a menhelyükön most egy hattyút ápolnak, amelyet meglehetősen legyengült állapotban találtak meg.

Az utóbbi időben gyakran írtuk, hogy az enyhe telek miatt szaporodtak el a kullancsok. Márk-Nagy szerint az idei tél mutatja majd meg, hogy egy fagyos, havas évszak elég-e ahhoz, hogy helyreálljon az egyensúly. Mindenesetre bízni lehet abban, hogy csökkenni fog az élősködők száma.

Ha valaki magánszemélyként segíteni szeretné az állatok telelését, elsősorban az itthon telelő énekesmadarakért (cinegék, rigók) tehetnek sokat. Márk-Nagy János azt javasolja, hogy elsősorban nyers olajos magvakat - napraforgó, tök, kender, stb. - helyezzünk ki a madarak számára elérhető helyekre. Arra viszont figyeljünk, hogy a kenyérmorzsa nem tesz jót az emésztésüknek - ezeket fogyasztva akár el is pusztulhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: